BiH
0

SBiH osuđuje Dodikove uvrede na račun islama i muslimana

Sarajevo-x.com
Stranka za Bosnu i Hercegovinu oštro osuđuje javnu demonstraciju mržnje premijera Republike Srpske Milorada Dodika prema islamu, muslimanima, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini.

Stavovi Milorada Dodika prezentirani na kvazi-naučnom okruglom stolu pod naslovom "Neoosmanizam i Republika Srpska“, koji je održan u Banjoj Luci, predstavljaju kontinuitet uvreda muslimana, ovog puta izrečenih na Bajram. Na ovom skupu su iznijete neutemeljenje i uvrjedljive kvalifikacije o Republici Turskoj, njenom dobronamjernom angažmanu u regiji i pomoći za izgradnju demokratske i prosperitetne Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SBiH.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu naglašava da Milorad Dodik, ni Republika Srpska neće i ne mogu jednostrano određivati vanjsku politiku Bosne i Hercegovine. Vanjska BiH bit će rezultanta interesa svih njenih građana i konstitutivnih naroda. Bosna i Hercegovina jeste i ostaje privržena razvijanju saradnje kako sa susjedima, Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama Evropske unije, Rusijom, Kinom i ostalim državama, tako i sa Turskom i prijateljskim islamskim zemljama.

"Oni koji zbog svoje mržnje prema islamu i muslimanima problematiziraju prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Turske dosljednji su nastavljači politike i lidera koji su osuđeni za genocid, etničko čišćenje i najteže ratne zločine počinjene u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. No, kao što ni tvorci takve politike nisu uspjeli u svom cilju uništenja države Bosne i Hercegovine ni kada su bili vojno daleko nadmoćniji, tako ni politika koju danas personificira Milorad Dodik ne može polučiti nikakve rezultate osim daljnjeg nanošenja štete prije svega srpskom narodu i u Bosni i Hercegovini i van nje", navodi se u reakciji Stranke za BiH.