BiH
61

SBiH: Odlukom Suda BiH potvrđeno da državna imovina može biti uknjižena samo na državu

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) pozdravlja Odluku Suda BiH kojom se nalaže Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko pravne poslove Republike Srpske da uknjiži prava svojine na Bosnu i Hercegovinu na nekretninama koju čine objekti Ministarstva odbrane i pašnjak četvrte klase u Han Pijesku ukupne površine 11.474. metra u privremenom listu nepokretnosti, kao i da se izbriše upis svih prava tuženih na predmetnim nekretninama.
  • Odlukom Suda BiH potvrđeno je ono za šta se Stranka za BiH uvijek zalagala, a to je da državna imovina može biti uknjižena samo na državu, nikako na entitete. Iako je platila ogromnu političku cijenu, SBiH i njen tadašnji lider Haris Silajdžić nisu prihvatili Prudski sporazum koji je potpisan između bivšeg predsjednika SDA Sulejmana Tihića i Milorada Dodika kojim je Tihić pristao na podjelu državne imovine na entitete – navode iz Stranke za BiH.

Ovo je, kako se navodi, lako provjerljivo jer se „o ovoj temi vodila duga javna debata, a sam Tihić je, nastupajući sa Silajdžićem u dijaloškoj emisiji na Federalnoj TV, javno rekao da državnu imovinu treba dati entitetima“.

  • Ovakve presude, koje nalažu knjiženje državne imovine na njenog pravog titulara državu Bosnu i Hercegovinu, su dokaz ispravnosti principijelne politike i stavova Stranke za BiH koja je uvijek stavljala interese države i njenih građana ispred pozicija i ličnih interesa. Stranka za BiH platila je veliku cijenu, ali je spasila državu od uskih pogleda i podaničke politike koja je prihvaćala sve diktate iz Banje Luke i Beograda. Vjerujemo da će nakon ove presude postati svim političkim akterima jasno koliki je značaj državne imovine i koji je jedini ispravan i zakonski put njenog pravog korištenja, a to je isključivo kroz institucije države - saopćila je Press služba Stranke za BiH.