Lokalni izbori 2008
0

SBiH odbacuje špekulacije o izbornom krahu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stranka za BiH (SBiH) odlučno odbacuje "agresivne pokušaje pojedinih stranaka i medija da obmanu javnost, servirajući joj ocjene o tobožnjem izbornom krahu SBiH na lokalnim izborima, koristeći to za monstruozne konstrukcije i zajapurene atake na predsjednika ove stranke Harisa Silajdžića".

Kako se u današnjem saopćenju SBiH navodi, nepobitna istina je, u stvari, da je ova stranka na nedjeljnim izborima povećala broj svojih općinskih načelnika, sa tri na četiri u Federaciji BiH, i dobila pet novih zajedničkih-koalicijskih načelnika u RS-u i FBiH, te da je ušla u sastav općinskog vijeća u svakoj općini u kojoj je istakla listu svojih kandidata.

Iz SBiH napominju kako su na ovim izborima apsolutno potvrdili svoj visoki politički rejting.

"Svaka konkretna računica notorno potvrđuje da smo u odnosu na lokalne izbore održane prije četiri godine ostvarili napredak. Onima koje to brine, pa nastoje da dezinformacijama obmanu javnost, savjetujemo da svoj rejting kod birača i javnosti pospješuju svojim rezultatima, a ne pokušajima da se vještački unize tuđa, u ovom slučaju naša izborna dostignuća", navodi se u saopćenju.

SBiH posebno sramotnim smatra to što pojedine stranke i mediji orkestrirano pokušavaju da okrnje visoki ugled njihovog predsjednika dr. Harisa Silajdžića.

"Dok su se njihovi lideri dnevno pojavljivali na četiri-pet predizbornih skupova, naš predsjednik u svijetu je, na mjestima na kojim se kreira globalna politika, vatreno i politički dignitetno djelovao u interesu BiH, u korist države u kojoj obavlja najodgovorniju funkciju. Upravo na taj način, nadređujući državničke dužnosti stranačkim, dr. Silajdžić je pokazao ogromnu privrženost državi kojoj predsjedava, a u čijem interesu je uvijek usmjeravao i aktivnosti stranke koju vodi", navodi se u saopćenju.

Kako se u saopćenju navodi, nakon svega što je u posljednjih mjesec dana za BiH dr. Silajdžić učinio - svojim istupima na NATO samitu u Bukureštu, na Generalnoj skupštini UN u New Yorku, te na zasjedanju Vijeća Evrope u Strasbourgu, samo oni sa niskim političkim moralom i oni koji ne žele dobro ovoj zemlji mogli su se usuditi da te njegove aktivnosti pokušaju da umanje.

SBiH smatra kako bi takvi pojedinci, stranke i mediji rado, zbog vlastitih interesa, žrtvovali i državu i njene građane.

Zato im, kako se u saopćenju navodi, i smeta visoka državnička odgovornost dr. Harisa Silajdžića i njegova nepokolebljivost u odbrani BH državnosti.

"Za razliku od drugih, koji pristaju i na entitetsko glasanje i na kapitulantske i karijerističke nagodbe tipa "aprilskog paketa", u kojim vide svoj probitak a ne obaziru se na ruiniranje BH države, dr. Haris Silajdžić prije svega gleda interes Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju, uz napomenu kako će to potvrditi i svojim stavovima u predstojećim razgovorima o ustavnim promjenama, ne pristajući na kapitulantski i šićardžijski pristup nekih političkih rivala, koji su vjerovatno upravo zbog toga ovih dana i započeli harangu uperenu protiv njega i protiv SBiH.

SBiH, istovremeno, smatra kako su medijski ignorisane Silajdžićeve međunarodnih aktivnosti tokom proteklog mjeseca, kojima su za BiH postignute krupne stvari.

Iz ove stranke podsjećaju da je BiH na putu da postane pridruženi član Vijeća sigurnosti UN, ocjenivši to jednom od najvažnijih stvari za našu zemlju nakon rata.

"Također je indikativno i za našu državu krajnje štetno da je na pomenutim putovanjima svaki Silajdžićev pokušaj da privuče strane investicije bio jako otežan zbog negativne atmosfere koju su kreirali određeni krugovi u BiH. Rezultat toga je manjak stranih investicija i kočenje važnih i velikih projekata koji mogu donijeti mnogo dobra našoj zemlj"i, stoji u saopćenju.