BiH
0

SBiH: Neophodno zaustaviti atake na ministra Alkalaja i hitno usvojiti amandmane na Zakon o državljanstvu

FENA
Stranka za BiH ukazuje na zajednički zaključak ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i ministra inostranih poslova Republike Srbije Vuka Draškovića da ove dvije zemlje nemaju sporazum o dvojnom državljanstvu.

"Tokom susreta u Zagrebu Drašković nije sporio činjenicu da je sporazum o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i bivše Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) prestao biti na snazi raspadom SCG. Ministri su istakli potrebu da se taj sporazum obnovi, ali tek nakon rješavanja problema svih bh. državljana s dvojnim državljanstvom odnosno nakon stavljanja člana 17. Zakona o državljanstvu van snage", saopćeno je iz Press službe Stranke za BiH.

Reakcije ministra Draškovića predstavljaju dodatnu potvrdu da je predmetni sporazum prestao biti na snazi shodno relevantnim odredbama međunarodnog prava, te da ministar Alkalaj ni u kom slučaju nije prekoračio svoja ovlaštenja kad je Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije uputio diplomatsku notu povodom ovog pitanja.

"Političari iz Republike Srpske bi stoga trebali slijediti primjer srbijanskih čelnika, te prihvatiti međunarodno-pravne činjenice i obustaviti svoje krajnje neutemeljene zahtjeve za opoziv ministra Alkalaja. Umjesto tih zahtjeva, RS političari trebaju ustrijemiti svoje napore na rješenje koje će biti u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i koje će pospješiti uzajamno povjerenje između svih naroda i političkih stranaka u Bosni i Hercegovini", ističe se.

"Takvo rješenje nalazi se u hitnom stavljanju člana 17. Zakona o državljanstvu van snage što bi omogućilo svim državljanjima BiH koji imaju strana državljanstva da zadrže bh. državljanstvo bez bilo kakvih restrikcija. Nakon toga, može se sklopiti bilateralni sporazum s Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom kako bi se definisala dodatna prava i obaveze bh. državljana koji također imaju i državljanstva ove dvije novonastale države. Bilo kakve inicijative za zaključivanje i ratifikovanje ovakvih ugovora prije stavljanja člana 17. Zakona o državljanstvu van snage bit će odbačene kako bi se osigurala prava više od pola miliona širom svijeta protjeranih bh. državljana," saopćeno je iz Stranke za BiH.