BiH
0

SBiH: Nema popisa stanovništva bez izmjena Zakona o državljanstvu i sigurnog povratka

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) saopćila je danas da su pritisci pojedinih dužnosnika iz Republike Srpske da što prije bude obavljen popis stanovništva u BiH usmjereni ka legalizaciji stanja nastalog genocidom i etničkim čišćenjem.

"Ovi pritisci imaju za cilj da onemoguće etničku zastupljenost na svim nivoima vlasti prema stanju iz 1991. godine, što je Ustavni sud BiH još davno naredio, iako ta odluka Ustavnog suda nikada nije ispoštovana u RS-u. Štaviše, dužnosnici iz tog entiteta žele popis koji ne bi uključivao građane BiH prognane širom svijeta, što bi predstavljalo posljednju fazu projekta genocida i etničkog čišćenja.

Stoga bilo kakav popis stanovništva ne može biti organiziran prije stavljanja člana 17. Zakona o državljanstvu van snage, što od nas jasno zahtijeva i Ured Visokog predstavnika.

Konačno, popis stanovništva može se organizirati tek nakon što se omoguće puni uvjeti za povratak prognanika koji ne postoje ni 12 godina nakon završetka rata. Ovo je neophodno kako bi se u cijelosti ispoštovao Aneks 7. Daytonskog mirovnog sporazuma", stoji u saopćenju za javnost SBiH.

Pobornici preuranjenog popisa kriju se iza dezinformacije da BiH ne može napredovati na putu ka evropskim integracijama dok ne izvrši popis stanovništva, što jednostavno ne odgovara činjenicama, stav je ove stranke.

BiH ne može u Evropsku uniju dok ne ostvari niz drugih reformi bez čega nema ni uvjeta za realan i objektivan popis stanovništva.

Popis mora biti jedna od krajnjih zadaća koja će odslikati uspjeh supstantivnih reformi, umjesto da prejudicira sve ostale reforme radi nacionalističkih namjera da se formalizira stanje nastalo genocidom i etničkim čišćenjem, saopćila je Pres-služba SBiH.