BiH
18

SBiH: Ne možemo vas natjerati na ljubav, ali na rad moramo

Piše: J. H.
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
U nastavku diskusije o zaključcima ad hoc komisije u slučaju Budimir, opoziciona Stranka za BiH pozvala je na rad stranke koje su pozicija.

Omer Vatrić, predsjednik Kluba SBiH, opozicione stranke u Parlamentu FBiH, pozvao je parlamentarnu većinu na rad.

"Ne možemo vas natjerati na ljubav, ali vas moramo natjerati na rad. Ukoliko ne možete naći sistem da radite, glasajmo za raspuštanje. Vi morate početi raditi. Nemojte misliti da biste riješiti problem ako biste sada ponovo zatvorili predsjednika FBiH i izabrali novog. Ali, niko se ne smije ponašati kao što se ponaša izvršna vlast, pa ni sam predsjednik", kazao je Vatrić.

Marinko Čavara, predsjednik Kluba HDZ-a, kazao je da je Živko Budimir prije dvije godine preuzeo funkciju predsjednika FBiH suprotno Ustavu, zakonu i većinskoj volji hrvatskog naroda.

"Moram podsjetiti da Budimir dužnost predsjednika FBiH obnaša zahvaljujući tome što je visoki predstavnik u BiH onemogućio države da funkcioniranju i onemogućio da Izborna komisija provodi osnovnu zadaću, a to je da provodi i nadzire izbore u BiH i Federaciji", kazao je Čavara te dodao kako OHR nije spreman priznati krivicu.

Besima Borić, zastupnica iz SDP-a, osvrnula se na odluku Ustavnog suda BiH, koji je usvojio apelaciju advokatskog tima Živka Budimira, nakon čega je predsjednik FBiH pušten iz pritvora.

"Stid me je da Ustavni sud upotrebljava riječi 'rekla-kazala'. To je meni ispod nivoa", kazala je Borić.

Munib Jusufović iz SBB-a obratio se zastupnicima stranaka koje su protiv smjene predsjednika FBiH.

"Da sam na mjestu Budimira, lijepo bih vas zamolio da me ne branite toliko", kazao je Jusufović.