BiH
121

SBiH nakon napada u Tomislavgradu: Smiriti strasti i očuvati mir u zemlji

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) najoštrije je osudila vandalski napad na džamiju u selu Omerovići na području općine Tomislavgrad, stoji u saopćenju stranke.

"Ovaj i slični učestali napadi na povratnike Bošnjake u drugim krajevima Bosne i Hercegovine ne doprinose suživotu te remete teško uspostavljeni mir i stabilnost. Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva relevantne institucije države Bosne i Hercegovine na svim nivoima da se pokrenu temeljite istražne radnje, utvrde razlozi i nalogodavci ovakvih nasrtaja na obične građane", saopćeno je iz SBiH.

Dodaju da učestala represija na povratnike koja se dešava u posljednje vrijeme pokazuje da se trend nasilja ne smiruje, te da stranke koje participiraju u vlasti ne smiju dozvoliti da još uvijek nepovezani incidenti prerastu u organizovane napade na mjesta i bogomolje povratnika, ma o kojem narodu se radilo.

"Važno je upozoriti da dosadašnji trend može prouzrokovati lančane reakcije koje cijelu Bosnu i Hercegovinu mogu dovesti u novo stanje nestabilnosti i straha. To apsolutno nikome ne treba. Zato svi odgovorni političari, kao i građani na terenu, mogu doprinijeti smirivanju strasti i očuvanju mira u našoj zemlji", stoji u saopćenju.