BiH
137

SBiH: Kome je trebao ovakav koncept privatizacije?

Klix.ba
"Nezadovoljstvo građana Bosne i Hercegovine ekonomsko-socijalnim stanjem traje godinama. Način privatizacije preduzeća navode kao glavni uzrok ekonomske stagnacije društva, a temeljita revizija privatizacije je njihov najvažniji zahtjev aktuelnoj vlasti", saopćeno je iz Stranke za BiH.

"Sada i tzv. lideri pojedinih vladajućih stranaka izjavljuju da je proces privatizacije pogrešno vođen i da je država trebala imati ključnu ulogu. Nažalost, naknadna pamet ne pomaže, a stranke koje su mogle uticati da se ne napravi sistemska greška tada su prihvatile loša rješenja.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je od početka procesa privatizacije upozoravala da ista neće dati očekivane rezultate posebno u podsticanju ekonomskog razvoja i podizanju konkurentnosti bh.ekonomije", saopćeno je iz stranke.

U nastavku saopćenja za javnost navodi se da je privatizacija imala više formalan karakter, jer se fokusirala na promjenu vlasništva, umjesto da bude efikasno sredstvo za ostvarivanje ukupnog procesa tranzicije. To je ključni razlog izostanka očekivanih efekata za ubrzani razvoj i zaposlenost, pa su uz privatizaciju rasli nezaposlenost i 'siva ekonomija'.

"Umjesto da se proces privatizacije vodi na državnom nivou, njen entitetski koncept je obilježen odsustvom jedinstvene politike, kriterija i racionalizacije. Izostalo je restruktuiranje preduzeća, reforme tržišta rada i socijalnog sektora.

Sa druge strane privatizacija po entitetskim zakonima je doprinijela da se izvrši nacionalna koncentracija stanovništva. Na takav način u jednom entitetu vlasništvo stiču isključivo Srbi, a u drugom entitetu Bošnjaci postaju gotovo isključivi privatni vlasnici na jednom, a Hrvati na drugom području Federacije BiH.

Ovakav pristup privatizaciji je uzrokovao teško kršenje ljudskih prava – ekonomskih i društvenih – više od jedne trećine populacije Bosne i Hercegovine. Došlo je do diskriminacije prema izbjeglicama i raseljenim licima, čiji se povratak kao rezultat toga ne provodi", saopćeno je iz SBiH.

Ukupan rezultat privatizacije po entitetskim zakonima otvara realnu mogućnost da preduzeća i pojedinci iz Srbije, Hrvatske i Slovenije postanu vlasnici privrednih kapaciteta i prirodnih resursa od vitalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Dakle, rezultat ovakvog projekta privatizacije nije bio pretvaranje društvene i državne imovine u privatnu – nego tranzicija nacionalno nedefinisane imovine na srpsku, hrvatsku i bošnjačku svojinu. Ovaj koncept u potpunosti je odgovarao političkim projektima onih koji žele podjelu Bosne i Hercegovine.

"Ovdje smo naveli samo dio stavova na kojima je Stranka za Bosnu i Hercegovinu insistirala na početku procesa privatizacije u Bosni i Hercegovini.

Građanima naše države ne može biti utjeha što se sada iz mnogih međunarodnih krugova potvrđuje da smo bili u pravu.

Danas i pojedini lideri vladajućih stranaka, pritisnuti zahtjevima građana, izjavljuju da je koncept privatizacije bio pogrešan i da se pretvorio u svoju suprotnost.

Nažalost, tada su pristali na loša rješenja", saopćeno je iz SBIH.