BiH
0

FOTO / SBiH jedina uložila amandmane na Ustav BiH

Sarajevo-x.com
Stranka za BiH Cazin održala je centralni predizborni skup u prepunoj sali Doma kulture. Centralnom skupu su prisustvovali ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, ministrica Federalnog obrazovanja i nauke Meliha Alić, general Atif Dudaković , predsjednik Kantonalnog vijeća Stranka za BiH Sadik Bahtić, rukovodstvo Općinskog savjeta Stranke za BiH Cazin, te mnogobrojni građani, članovi i simpatizeri Stranke za BiH.

Alkalaj i Alić prezentirali su političke prioritete stranke, a odnose se na usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Istaknuto je da je SBiH prva pokrenuli proces preispitivanja diskriminatorskih odredbi Ustava BiH. Angažman SBiH u procesu reforme policije u skladu sa principima EU omogućio je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te podizanje nivoa obrazovanosti stanovništva i kompetentnosti radne snage.

Nosioc liste za Zastupnički dom PSBiH Sadik Bahtić izjavio je da je SBiH "jedina stranka koja je predlagala amandmane na Ustav BiH s ciljem da se eliminišu odredbe kojima se zabranjuje smanjenje plata državnim dužnosnicima", te dodao: "Nećemo dopustiti bilo kakva rješenja koja legitimiziraju posljedice genocida, etničkog čišćenja i etničkih podjela BiH".

General Atif Dudaković je, između ostalog, istakao da će dalji angažman Stranke za BiH biti usmjeren na "stvaranje pretpostavki za izgradnju demokratskog društva zasnovanog na principima multietničnosti i jednakopravnosti svih građana".

Na predizborni skup se odazavao veliki broj ljudi čime je još jednom dokazana politička pozicija Stranke za BiH. Prisutni građani su ponovo potvrdili svoj stav, što pokazuje da će svoj glas dati Stranki za BiH i za dr. Harisa Silajdžića, saopćeno je iz Press ureda Stranke za BiH.