BiH
0

SBiH: Državna imovina pretvara se u vlasništvo RS-a

FENA
Stranka za BiH (SBiH) zabrinuta je donošenjem najnovijih zakonskih propisa o stvarnim pravima u Narodnoj skupštini RS-a gdje "pravo upravljanja, korištenja ili raspolaganja na stvarima u društvenoj, odnosno državnoj svojini... pretvara se u pravo svojine njegovog dosadašnjeg nosioca..." odnosno "100 posto Republike Srpske".

"Na ovaj način se direktno krši član 1. Ustava BiH koji garantira vlasništvo Bosne i Hercegovine nad državnom imovinom, kao što se krše i međunarodni sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, brojne sudske presude, te zakoni i odluke OHR o zabrani raspolaganja državnom imovinom", saopćeno je iz Stranke za BiH.

Istovremeno, javni istupi potpisnika Platforme koji unose državnu imovinu u dogovore oko formiranja vlasti nanose veliku štetu državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima jer svojim potezima ohrabruju donošenje neustavnih zakona u NSRS-u ali i pospješuju očigledne pokušaje provođenja unutrašnje sukcesije BiH.

Stranka za BiH izražava bojazan da sve veće odugovlačenje donošenja odluke na apelaciju na zakon o državnoj imovini na teritoriji RS-a pred Ustavnim sudom BiH doprinosi daljem stvaranju pravne nesigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Stoga, Stranka za BiH poziva OHR da hitno reaguje i zaustavi donošenje neustavnih zakona u NSRS-u, saopćeno je iz Press službe SBiH.