BiH
8

SBiH: Drina je granica i o gradnji na njoj odlučuje BiH, a ne RS

Klix.ba
Povodom razgovora o sklapanju sporazuma između predstavnika Vlade RS i Vlade Republike Srbije u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na srednjem toku rijeke Drine, Stranka za Bosnu i Hercegovinu zahtijeva hitnu intervenciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako je poznato, rijeka Drina u svom srednjem toku čini granicu između dvije suverene države, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, te se s toga ne može činiti bilo kakva aktivnost sa bosansko-hercegovačke strane, bez uključivanja Državne komisije za koncesije i Vijeća ministara BiH.

U slučaju nastavljanja ovih aktivnosti, koje u naravi predstavljaju pokušaj razvlašćivanja države Bosne i Hercegovine i preuzimanja njenih nadležnosti, Stranka za BiH će pozvati Sud, Tužilaštvo i visokog predstavnika za BiH da se uključe u spriječavanje samovolje i ovog antidržavnog čina RS-a. RS mora shvatiti da o državnoj granici Bosne i Hercegovini i eventualnim projektima na toj granici odlučuje država Bosna i Hercegovina, a ne entitet.

Takođe, Srbiju i Italiju upozoravamo da ćemo u slučaju da se potpiše bilo kakav sporazum ili ugovor sa Republikom Srpskom, bez uključivanja Bosne i Hercegovine, koja je ustavno jedina nadležna za državnu granicu, podnijeti tužbu međunarodnom sudu u Strazburu.