BiH
0

SBiH: Dodik se poslužio denuncijantskim dezinformacijama na račun vlastite zemlje

FENA
Stranka za BiH tvrdi da se premijer Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu američkom lisu NewsMax, tokom posjete SAD-u, poslužio "najgnusnijim denuncijantskim dezinformacijama na račun vlastite zemlje".

"Dodik je zaigrao "na kartu“ denunciranja vlastite zemlje, šireći dezinformacije "da je BiH muslimanski entitet koji će se u slučaju uvođenja glasanja prostom većinom pretvoriti u islamsku republiku“, da su "teroristi angažirani u policiji bosanskih muslimana i da se muslimanska Bosna može pretvoriti u platformu za napade na Evropu i SAD preko bijele El-Kaide“, navodi Stranka za BiH.

Kako se kaže u njenom saopćenju, Dodik je pri tome računao na neinformiranost domaćina, pretpostavljajući da je u određenim moćnim krugovima u SAD-u strah od "muslimanskog terorizma“ već toliko narastao da su spremni povjerovati u bilo kakvu dezinformaciju.

Stranka za BiH smatra kako Dodik "veoma dobro zna da je za njegove vlastodržačke planove podjednako opasno i jačanje državnih struktura BiH i jačanje demokratskog modela njenog državnog uređenja".

Također, mišljenje Stranke za BiH je i da Dodika, još više od opstanka i jačanja same BiH, užasava mogućnost uvođenja demokratskih metoda odlučivanja u njoj, kao što je to najosnovniji demokratski princip odlučivanja "prostom većinom“.

"Stoga Dodik očajnički nastoji da zaustavi uvođenje demokratskih principa i prevazilaženje dejtonskih mehanizama permanentne blokade državnih institucija, mehanizama koji su i omogućili da stekne ovoliki i ovakav stepen neograničene, apsolutne vlasti", navodi Stranka za BiH.

Dodaje kako ga to oslobađa i obaveze da djeluje i govori u interesima vlastite zemlje, te obaveze da njenu i međunarodnu javnost tačno i korektno informira u zbivanjima i stanju u njoj.

"Vjerujemo da, nakon ovakvog istupa, svi koji su pomišljali da s Dodikom demokratija u ovoj zemlji može imati budućnost moraju shvatiti da ih je Dodik kao i tolike u svojoj biračkoj bazi najbezobzirnije prevario", stav je Stranke za BiH.