"Ko je izdao i prodao Mostar"
0

SBBBiH: Za tešku situaciju u Mostaru krivac je SDA

FENA
Foto: P./Klix.ba
Foto: P./Klix.ba
Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH) smatra "da je glavni krivac za izuzetno tešku situaciju u Mostaru postratna vladavina Stranke demokratske akcije (SDA) u tom gradu".
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Alikadić istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je SDA na vlasti u gradu Mostaru, Jablanici i Konjicu, te da njeni kadrovi nisu stvorili ni elementarne pretpostavke da bi se oko 30.000 Mostaraca koji žive izvan zemlje vratilo u svoj grad.

Govoreći o temi "Ko je izdao i prodao Mostar", Alikadić je ocijenio da je katastrofalna ekonomska situacija ključni uzrok svih problema s kojima se suočava stanovništvo Mostara, te da samo pokretanje ekonomije može ponuditi rješenja u situaciji opterećenoj novom radikalizacijom odnosa uoči predstojećih lokalnih izbora.

Po njegovim riječima, izuzev određenog broja tajkuna s obje strane Mostara, ostatak žitelja tog grada dijele gotovo identične probleme, počevši od nezaposlenosti i općeg siromaštva do podjela koje su inaugurirane "obrazovnim modelom - dvije škole pod jednim krovom".

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s Odlukom Ustavnog suda BiH u vezi sa Statutom grada Mostara, Alikadić je kazao da ne želi komentirati sudske odluke, ali je podsjetio na sporazum SDA i HDZ-a o podjeli mjesta i pozicija u vlasti iz 2004. godine, te naglasio da se SBBBiH zalaže za osiguranje pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana iz reda ostalih, kako u Mostaru, tako i diljem BiH.

Poslanik u Skupštini HNK-a Anel Kljako kazao je "da je aktuelna situacija u Mostaru zapravo ostvarivanje Bobanovog i Tuđmanovog koncepta o debošnjakizaciji, odnosno croatizaciji tih prostora", navodeći da bi izmjena Statuta Grada Mostara bila uvođenje trećeg entiteta "na mala vrata".

"Ovo što se danas dešava u Mostaru je sramotno. U Mostaru se mora održati balans, kao što u Statutu ovog grada stoji, mora postojati jednakost u Gradskom vijeću, tako da nijedan narod nema prevlast", kazao je Kljako, navodeći da SBBBiH neće dozvoliti da sporazum koji su potpisali Tihić i Čović dovede u pitanje budućnost grada na Neretvi.

Na tešku mostarsku stvarnost ukazao je i poslanik SBBBiH u Skupštini HNK-a Osman Macić, podsjećjući "na neprincipijelnost i bahatost vlasti koja je trgovala funkcijama, potpuno zapostavljajući brigu za građane i budućnost Mostara".

Posebno se fokusirao "na izdaju s bošnjačke strane", ilustrirajući je neprincipijelnim izglasavanjem dvostrukog mandata gradonačelniku Mostara iz reda hrvatskog naroda.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa Statutom Grada Mostara, odnosno Odlukom Ustavnog suda, Macić je kazao da bi princip "jedan čovjek jedan glas" mogao biti primjenjiv uz uvjet da se svi Mostarci vrate u svoj grad.