BiH
0

SBBBiH traži istragu u BiH zbog ugovora sa SCT-om

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon odluke o raskidanju ugovora sa slovenskom građevinskom kompanijom SCT, koji je bio vezan za gradnju putne komunikacije poznatije kao sarajevska zaobilaznica, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) saopćio je danas da treba provesti istragu o ovom angažmanu te kompanije u Bosni i Hercegovini.

"Odluka Vlade Federacije BiH da se raskine ugovor sa SCT-om dolazi prekasno i korumpirani politički pojedinci iz bivšeg ili sadašnjeg vrha Stranke demokratske akcije (SDA) na taj način očigledno pokušavaju da se spasu ozbiljne istrage i procesuiranja.

Činjenica da je za četiri godine urađeno samo deset kilometara nezavršenog autoputa, a da je u Albaniji za isti period urađeno 400 kilometara, pokazuje nesposobnost SDA vlasti, a posao sa SCT-om, za koji je od početka bilo jasno da je kriminal, trebaju ispitati nadležni državni organi i tužilaštvo.

Njihova je zakonska obaveza da istragu koja se protiv SCT-a vodi u Sloveniji zbog malverzacija i potkupljivanja političara u regionu provede i na području BiH", navedeno je u saopćenju za javnost SBB-a BiH.

To će biti najmanja satisfakcija za 60.000 građevinskih porodica u našoj zemlji koje ne mogu dobiti posao u vlastitoj državi zbog domaće i međunarodne građevinske mafije i korumpirane vlasti, zaključuje u saopćenju ova stranka.