BiH
20

SBB u državnoj vlasti: Zvizdić pokreće proceduru razrješenja DF-ovih ministara

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputiti će u proceduru postupak razrješenja ministra i zamjenika ministara iz reda Demokratske fronte (DF), a koje će zamijeniti ministri iz Saveza za bolju budućnosti (SBB) u Vijeću ministara BiH.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić potvrdio je za Klix.ba ovu informaciju, te kazao kako se sa Savezom za bolju budućnost vode također i pregovori o rekonstrukciji kantonalnih vlada u entitetu Federacija BiH.

Nakon rekonstrukcije izvršne vlasti na državnom nivou Savezu za bolju budućnosti trebala bi pripasti ministarska i zamjenička mjesta u Vijeću ministara BiH koja trenutnu pripadaju Demokratskoj fronti.

Podsjećamo, Demokratska fronta u Vijeću ministara BiH ima ministra saobraćaja i komunikacija Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića.

Zukić je kazao kako će rekonstrukcija Vijeća ministara BiH biti izvršena do kraja ove godine.

Još uvijek nije poznato na koji način Stranka demokratske akcije planira izvršiti imenovanja SBB-ovih ministara s obzirom na to da pored SDA državnu vlast čine i HDZ BiH i Savez za promjene.

Neupitno je da će HDZ BiH dati svoju podršku uvođenju SBB-a u državnu koaliciju, ali još uvijek nije jasan stav Saveza za promjene o izbacivanju Demokratske fronte i uvođenju SBB-a.

Naime, ministri i zastupnici iz SDS-a koji je dio Saveza za promjene u više navrata isticali su kako ne vide potrebu za rekonstrukcijom Vijeća ministara BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u nedavnom je razgovoru za Klix.ba kazao da je generalno protiv rekonstrukcije izvršne vlasti na bilo kojem nivou, ako za tim nema prijeke potrebe. Istog stava je i zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.