BiH
2

SBB i SNSD: Bliže smo pronalaženju rješenja

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Sastanak delegacija Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata održava se danas u Sarajevu.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je na konferenciji za medije u pauzi sastanka da su teme sastanka implementacija presude "Sejdić-Finci", pitanje vojne i državne imovine, kao i određenih investicija te da misli da su dvije strane danas, u političkom smislu, bliže pronalaženju rješenja.

Naglasio je da prijedlog SDA i HDZ-a predstavlja podjelu Federacije BiH na hrvatski i bošnjački entitet na šta SBB neće pristati već će se zalagati za Briselski model, odnosno 10 izbornih jedinica u FBiH i elektore koji će omogućiti da jedan narod ne bira člana Predsjedništva BiH drugom narodu.

"Na tom modelu treba raditi i mislim da smo vrlo blizu da s Draganom Čovićem napravimo neku vrstu preliminarnog dogovora", rekao je Radončić.

Najavio je da će u ponedjeljak razgovarati sa Čovićem, te s Martinom Ragužom, Zlatkom Lagumdžijom i Peterom Sorensenom i da vjeruje da će rješenje biti usaglašeno do 10. oktobra.

Radončić je potcrtao da će pristati na sastanak i sa bilo kim iz SDA ko mu pokaže "papir" da je v.d. predsjednika te stranke, dok zamjenik predsjednika SDA može razgovarati s potpredsjednikom SBB-a.

On je dodao da će SBB podržati prijedlog da pitanje vojne i državne imovine bude rješavano zajedno.

Radončić je istakao da je tokom razgovora usaglašeno da treba učiniti sve kako bi se svaki građanin mogao slobodno izjašnjavati na popisu stanovništva koji je u toku, što se odnosi i na Bošnjake u RS-u.

Upitan za stav SBB-a o smjeni Mirka Šarovića, Radončić je rekao da će organi stranke razmotriti to pitanje te da to nije stvar ličnog odnosa prema tom čovjeku već su u pitanju politički odnosi stranaka u Vijeću ministara BiH.

"Milorad Dodik nas je doveo u situaciju da između dva zla biramo manje, odnosno hoćemo li sarađivati s SNSD-om ili SDS-om", kazao je Radončić te dodao da SNSD "nije imao vojsku koja je pobila Bošnjake i nema hipoteku ratnih zločina".

On smatra da treba razmotriti šta bi značio izlazak SDS-a, a šta izlazak SNSD-a iz vlasti, jer bi, po njemu, ovo drugo uzrokovalo potpunu paralizu vlasti na državnom nivou.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je dogovoreno da sa sastanka bude poslan apel i popisivačima i građanima da daju vjerodostojne podatke kako bi taj proces bio korektan.

"Gdje god postoje zabilježeni propusti potrebno je intervenisati u dijelu u kojem to zakon dozvoljava. Oni koji su spremni da krše zakon, bilo popisivači ili oni koji daju podatke, morat će biti spremni i da se suoče sa zakonom onog trenutka kada podaci postanu javni", kazao je Dodik.