BiH
2

SBB: Dodik nije imao isti dnevni red u susretima sa SDP-om i s nama

Klix.ba
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Povodom različitih interpretacija jučerašnjeg razgovora Radončić - Dodik u Sarajevu, Savez za bolju budućnost BiH saopćava da teme razgovora SNSD-a i SDP-a nisu bile u potpunosti iste kao i tokom susreta delegacija SNSD-a i SBB-a.

"Prioritetna tema razgovora sa Miloradom Dodikom u centrali SBB-a bila je da se Bošnjacima u RS ne prave nikakve smetnje prilikom vršenja popisa i da im se u tom smislu omogući puna pravna sigurnost, što je delegacija SNSD-a u potpunosti prihvatila. Također, razgovaralo se o provođenju odluke 'Sejdić-Finci' i hitnom donošenju zakona o vojnoj imovini. SBB je spomenuti zakon i ponudio kao poseban prijedlog u parlamentarnu proceduru, bez ultimativnog vezivanja za sporni zakon o državnoj imovini. Jedna od tema razgovora bila je i Izborni zakon BiH, gdje je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić istakao stav ove stranke da liste trebaju biti otvorene, neovisno što SDP i SNSD predlažu nešto drugačija rješenje", istaknuto je u saopćenju za javnost SBB-a.

Dalje se navodi da u centrali SBB-a nije bilo razgovora o Elektroprijenosu ili poslovima sufinansiranja entiteta u zajedničkim projektima, jer SBB u entitetskim vladama uopće nema svojih ministara.

"Kada je u pitanju inicijativa SNSD-a za smjenu gospodina Šarovića, o tome će se, kada dođe vrijeme, izjasniti politički organi SBB-a, o čemu je, također, upoznata delegacija SNSD-a. SBB smatra nepotrebnim diskvalifikacije SDA iz današnjeg njihovog saopćenja, jer je SBB potpuno suveren politički projekt koji je pokazao da zna brinuti o državnom interesu i protivustavnim djelovanjima, u šta spada i pokušaj SDA da Federaciju podijeli praktično na dvije izborne jedinice", navode iz SBB BiH.