BiH
12

Saznajte koje se novčanice najčešće krivotvore u BiH

Piše: M. Nukić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Centralna banka BiH (CBBiH) je u periodu od januara do septembra ove godine otkrila 2.450 krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena. Falsifikatori ne biraju, krivotvore konvertibilne marke, eure, dolare...

Kako nam je rečeno u Službi za odnose sa javnošću Centralne banke BiH, za devet mjeseci ove godine registrovana su 622 komada krivotvorenih novčanica KM i 1.203 komada krivotvorenih kovanica KM.

"Najviše krivotvorenih novčanica je bilo u apoenu od 20 KM (398 komada), zatim od 50 KM (124 komada) i u apoenu od 100 KM (52 komada), te kovanica u apoenu od 1 KM (931 komad), zatim 5 KM (182) komada i od 2 KM (90 komada)", rečeno nam je u Službi za odnose s javnošću CBBiH

Krivotvore se i euri, dolari i druge strane valute. Tako je u proteklom periodu pronađeno 190 komada krivotvorenih novčanica eura, te 435 komada krivotvorenih novčanica u drugim valutama, od čega 428 krivotvorina američkih dolara.

Brojke govore samo o novčanicama i kovanicama koje su donešene na vještačenje u CBBiH, što znači da postoji mogućnost da je ovaj broj na tržištu veći.

Prema Krivičnom zakonu BiH, za krivično djelo krivotvorenja novca predviđena je kazna zatvora od jedne do 10 godina zatvora.