BiH
15

Savska komisija izuzetno dobar primjer međuregionalne saradnje

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Savska komisija je izuzetno dobar primjer međuregionalne saradnje koja se isplati, jer se radi o zajedničkom interesu u regiji i samo zajednički možemo ostvariti puno, poručili su predstavnici zemalja Savske komisije nakon današnjeg sastanka.

Predstavnici država koje su potpisnice Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save (BiH, Srbija, Hrvatska i Slovenija) danas su potpisali Deklaraciju sa smjernicama za daljnju provedbu Sporazuma te su razgovarali o regionalnim projektima koji će dodatno unaprijediti riječni sliv Save.

"Rad Savske komisije bazira se na direktivama koje je propisala EU i protokolima o zaštiti od poplava, upravljanja sedimentima i upravljanja hitnim situacijama. Mi, zemlje koje smo direktno uz Savu znamo šta znači bilo koji od ovih protokola i koliki je njihov značaj, posebno kada je u pitanju zaštita od poplava", rekla je Nermina Salkićević Dizdarević, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ovo je bio četvrti sastanak ove komisije u Sarajevu. Razgovaralo se o biznis planovima od 2014. do 2020. te 11 projekata koji će unaprijediti područje sliva Save.

"Ovo je historijski sastanak jer smo utvrdili pravce daljnje implementacije sporazuma te kako da dosadašnju uspješnu sardanju učinimo još uspješnijom. Radit ćemo na tome da osiguramo sredstva za 11 projekata i na tome da napravimo bolje okruženje za naš rad", kazao je predsjedavajući Savske komisije Miodrag Pješčić.

Slovenija je pohvalila BiH istaknuvši kako je naša zemlja odlično uradila svoj dio posla kada je u pitanju Sporazum te da će ostalim zemljama biti uzor u daljnjem radu.

"Sava je zajednička rijeka i zato imamo zajedničke planove i ovu komisiju. Mi znamo da moramo naše ljude štititi pred visokim vodama, moramo biti spremni kada dođe do suše i osigurati im pitku vodu i vodu za navodnjavanje. Ovu vodu koja je čista, iz godine u godinu moramo činiti boljom, jer ona omogućava ljudima iz prijateljske zemlje Srbije da imaju pitku vodu", istakao je ministar poljoprivrede i okoliša Slovenije Dejan Židan.

U narednom periodu radit će se na razvoju projekta plovidbe na rijeci Savi. Do sada je obnovljen sistem plovnog puta te umrežavanje s međunarodnim vodama. Donesen je i niz pravilnika, među kojim je i onaj o nadzoru kako bi se spriječilo krijumčarenje robe.