BiH
154

Savremeno vozilo za goraždanske vatrogasce vrijedno 105.000 KM

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Vatrogasna jedinica Općine Goražde danas je dobila savremeno terensko vatrogasno vozilo čija je vrijednost oko 105.000 KM. Sredstava za vozilo obezbijeđena su Programom razvoja i zaštite spašavanja od prirodnih i drugih nesreća općine Goražde a olakšat će djelovanje vatrogasaca tokom neophodnih intervencija.

Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović ključeve vozila uručio je Samiri Drakovac, šefici Službe civilne zaštite Općine Goražde.

''U zadnjih 30 godina jedno ovako namjensko vozilo nismo imali priliku da kupimo. Osim što ima posebne tehničke karakteristike ima i dodatke koji su bili neophodni za brzo djelovanje, za djelovanje u nepristupačnim područjima. Ako uzmemo da je na području BPK ovo jedina Vatrogasna jedinica onda je naravno opravdano ulaganje u njenu opremu“, kazala je Samira Drakovac.

Riječ je o vatrogasnom terenskom vozilu sa pumpom visokog pritiska i potrebnom opremom kao i nadogradnjom koja je urađena za opremu sa kojom raspolaže PVJ. Naime, ovo je prvo vozilo ove vrste u FBiH koje posjeduje dodatnu opremu.

''Za jedinicu ovo mnogo znači, to je tehničko vozilo koje je savremeno i prvo u BiH ovakve vrste. Ima ovakvih vozila ali nema sa ovakvom dodatnom opremom. Znamo da imamo područja magistralnog puta M 20 a tu su i regionalni putevi. Ono što je bitno jeste da je instalirana dodatna oprema koju smo mi tražili i mogu reći da je ovo primjer kako se radi kada je u pitanju opremanje jedinica za zaštitu i spašavanje“, ističe Mustafa Geca, v.d. starješina PVJ Goražde.