Javno predavanje
0

Savremeni trendovi u konzervaciji graditeljskog nasljeđa

Sarajevo-x.com
Centar za kulturno nasljeđe Međunarodnog foruma Bosna će organizirati javno predavanje čija je svrha ispitati savremenu evoluciju koncepta kulturnog nasljeđa od spomenika i grupa građevina ka priznavanju pojma kulturnog pejzaža i historijskog urbanog pejzaža.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 9. oktobra 2008. godine u 18 sati u hotelu Holiday Inn (sala Drina) u Sarajevu. Gost govornik je Jukka Jokilehto (Rim, Italija).

Rad će naglasiti percepciju nasljeđa u post-konfliktnim situacijama i, generalno, obnovu društvenih vrijednosti kroz obrazovne programe i programe obuke. Dalje će se dotaknuti procesa prostornog upravljanja historijskim zonama kao i razvojem i primjenom planova upravljanja, kako su oni preporučeni međunarodnom doktrinom, osobito u kontekstu Konvencije o svjetskom nasljeđu. Na kraju, rad će raspravljati o suvremenim trendovima u identifikaciji onoga što bi se moglo namijeniti historijskom urbanom pejzažu i na koji način se očekuje uklapanje u postojeću politiku prostorne uprave.

Jukka Jokilehto je specijalni savjetnik generalnog direktora ICCROM; bivši savjetnik Svjetskog nasljeđa, ICOMOS; bivši predsjednik Međunarodnog komiteta za obuku ICOMOS; profesor na Univerzitetu Nova Gorica; međunarodni konsultant za arhitektonsku i urbanističku konzervaciju. Obrazovanje: Politehnika u Helsinkiju: arhitektura i urbanističko planiranje. Univerzitet u Yorku: doktor filozofije. ICCROM: specijalizacija u konzervaciji. Privatna praksa u arhitekturi i urbanističkom projektovanju u Finskoj do 1971. Odgovoran za program arhitektonske konzervacije u ICCROM od 1972, povlači se sa mjesta pomoćnika generalnog direktora 1998. Vanredni profesor i predavač na brojnim univerzitetima u mnogim zemljama. Publikacije uključuju: Historija arhitektonske konzervacije (Oxford, Butterworth-Heinemann, 1999.); zajedno sa Sir Bernardom Feildenom: Uputstvo za upravljanje mjestima Svjetskog kulturnog nasljedja (ICCROM, 1993.); Sastavljač ICOMOS-a, Spisak svjetskog kulturnog nasljeđa, Upotpunjavanje praznina – Akcioni plan za budućnost, spomenici i lokacije XII, Minhen, 2005.

Uvodno predavanje i diskusija sa publikom će se održati na engleskom jeziku, uz obezbijeđen konsekutivni prevod. Predavanje je otvoreno za sve članove Međunarodnog foruma Bosna.