Alija Behmen
1

"Savremena Trebevićka žičara koštat će 16 miliona KM"

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas su u Sarajevu na sjednici razmatrali i primili k znanju Informaciju o realizaciji projekta Trebevićke žičare u kojoj je istaknuto da je za nastavak upotrebe ove žičare neophodno nabaviti novu upravljačku jedinicu.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je novinarima da prema sadašnjim procjenama za cjelokupnu rekonstrukciju/izgradnju Trebevićke žičare bit će potrebno oko 16 miliona KM.

"Sasvim je jasno da taj novac ne mogu osigurati ni Grad, ni Kanton Sarajevo, ni općine niti GRAS i zato će biti potrebno tražiti novac putem donacija", objasnio je Behmen.

Dodao je da žičara više neće biti kao što je bila prije rata. Sada će biti mnogo savremenija, imat će veći kapacitet i bit će brža.

Behmen je također kazao da je za maj 2011. planirana demontaža dijelova žičare u Švicarskoj, koji nisu stari i demontiraju se radi produženja trase žičare, a nakon toga Grad bi trebao platiti prijevoz dijelova, montažu i automatiku koja košta oko 500.000 KM.

Grad Sarajevo obavio je preliminarne dogovore s Delegacijom Evropske unije u BiH da, u skladu s procedurama dodjele donatorskih sredstava, razmotre zahtjev Grada za finansiranje obnove Trebevićke žičare.

Ukoliko obećanja za donacije budu ispoštovana, tvrdi Behmen, žičara bi trebala biti završena do kraja 2012. godine.

Vijećnici su danas primili k znanju i Informaciju o imovini Grada Sarajeva, a u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH o vraćanju nadležnosti gradu.

Ovo je bila posljednja sjednica Vijeća za 2010. godinu, a naredna je zakazana za 1. februar 2011. godine.