BiH
59

Savjeti ljekara Hitne pomoći: Ne izlazite vani, navucite roletne i pijte vodu

Piše: D. B.
U našoj zemlji temperature dostižu i 40 stepeni Celzija te je upaljen crveni meteoalarm. Ipak, sarajevska Hitna pomoć ne bilježi porast intervencija uzrokovanih visokim temperaturama.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nema povećanja broja intervencija, očigledno se naši sugrađani pridržavaju uputa. Intervencija imamo u vidu kućnih posjeta zbog slabosti, vrtoglavica, mučnina i pogoršanja stanja uglavnom srčanih bolesnika, bolesnika s plućnim bolestima i dijabetičara. Također, tu su stomačne tegobe, problemi sa želucem, žuči, bubrežni napadi, alergijske reakcije i ubodi insekata. Blagdani su, subota i nedjelja su neradni dani, pa ljudi ne izlaze previše vani. Nema ni padova u prevoznim sredstvima gdje je jako zagušljivo", rečeno nam je u sarajevskoj Hitnoj pomoći.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Tokom dana je najbolje ne izlaziti napolje.

"Ne treba izlaziti, jer je uključen crveni meteoalarm, posebno kada je intenzivna temperatura i UV zračenje. Savjetuje se boravak u provjetrenoj prostoriji i navlačenje roletni. Naravno, važno je piti tekućinu, najbolje vodu, ne previše hladnu i jesti laganu hranu. Izlaziti ne treba do 19 sati", savjetovano je iz Hitne pomoći.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba