"SNSD za dalje razgovore"
5

Savić: Vrata za SDA su otvorena, mogu predložiti novog kandidata

FENA
Dušica Savić
Dušica Savić
Glasnogovornica Saveza nezavisnih socijaldemokrata Dušica Savić potvrdila je danas da je ostavljen prostor da Stranka demokratske akcije (SDA) predloži drugog kandidata za funkciju ministra trgovine i turizma u novoj Vladi RS-a, jer Dževad Mahmutović za SNSD nije prihvatljiv.

"Ukoliko oni to učine, SNSD ostaje otvoren za dalje razgovore", rekla je Savić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodala da zasad nije predloženo druge ime, ali da to neće predstavljati problem za izbor nove entitetske vlade.

Sutra u 12 sati će, kaže, na posebnoj sjednici Narodne skupštine ipak biti predložena nova Vlada, njen program i sastav.

"Sve je spremno za imenovanje nove vlade i imena novih ministara će sutra prvi put biti saopćena narodnim poslanicima", precizirala je ona i naglasila da mandatarka Željka Cvijanović nijednom još nije izašla u javnost s konkretnim imenima i ostaju pri tom stavu sve do sutra u 12 sati.

Stoga nije željela ni da govori o mogućnosti da dosadašnji ministar Bakir Ajanović ostane i dalje na funkciji ministra trgovine i turizma RS-a.

Podsjetila je da su pregovori i konsultacije sa SDA ranije obavljeni.

"Ta stranka predstavlja političku partiju s kojom smo imali korektnu saradnju na nivou Narodne skupštine RS-a", kazala je Savić i pojasnila da je stoga toj stranci ponuđena mogućnost da predloži svog kandidata za mjesto ministra trgovine i turizma RS-a.

Međutim, ponovila je, predloženi kandidat SDA nije prihvatljiv.

Upitana za mogućnost da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavi veto na izbor nove entitetske vlade, Savić je rekla da to neće predstavljati veliki problem, jer se to dogodilo i vladi Aleksandra Džombića koja je kasnije potvrđena na Ustavnom sudu RS-a.

Dodala je da je važno da je mandatarka ispoštovala sve predviđene procedure, a da će se i Vijeće naroda izjasniti o novoj vladi.

"Ukoliko Vijeće naroda bude uložilo veto na imenovanje Vlade RS-a to će značiti određene procedure pred Ustavnim sudom, što će usporiti imenovanje, ali neće stvoriti nikakav veći problem jer sve institucije RS-a normalno funkcionišu", zaključila je Savić.