BiH
0

Savić: Rad državne komisije za Sarajevo u zastoju, potrebna pomoć VMBiH

FENA
Državna komisija za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu od 1992. do 1995. godine zatražila je danas pomoć od Vijeća ministra BiH u rješavanju problema u njenom radu.

Rad ove komisije u zastoju je od kraja decembra prošle godine, izjavio je nakon sjednice Komisije njen predsjednik Cvjetko Savić, uz konstataciju da je Vijeće ministara osnivač ove komisije i da se od njega očekuje aktivno uključivanje u njen rad.

-Rad Komisije za istraživanje događaja u Sarajevu mora biti potpomognut. Nije dobro da se njeni članovi sami bave ovim probemom, bez pomoći u stručnom i institucionalnom pogledu, kazao je Savić.

Komisija smatra da Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH trebaju donijeti odluke kojima će obavezati odgovarajuće institucije da sarađuju s Komisijom u pogledu dostavljanja određenih podataka i dokumentacije potrebih za istražne radnje.

Kako je rečeno, Komisija je dostavila 75 dopisa odgovarajućim institucijama, ali su samo njih 2-3 dosad odgovorile.

Komisija za Sarajevo je u decembru prošle godine uputila Vijeću ministara BiH na razmatranje Izvještaj o svom šestomjesečnom radu, ali se Vijeće nije konkretno odredilo o ovom izvještaju.

Stoga Komisija apelira na nadležne institucije da pruže odgovarajuću pomoć kako bi ona nastavila raditi u punom kapacitetu, imajući u vidu činjenicu da se bliži rok do kada Komisija mora okončati svoj rad (15. juni).

Dotada će njeni članovi, kako je najavljeno, nastaviti održavati sjednice. Tako će na narednom sastanku slijedeće sedmice biti obavljena i rotacija na mjestu predsjednika Komisije, koje bi trebalo da preuzme Smail Čekić.