BiH
33

Savić: Čekaju se garancije za povratak na posao u institucije BiH

FENA
Predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine mogu se vratiti svojim redovnim dužnostima tek kada im bude garantirana lična i institucionalna sigurnost te čim se utvrdi odgovornosti svih institucija koje su zakazale u vršenju svog posla, 6. i 7. juna, ustvrdila je danas glasnogovorica SNSD-a Dušica Savić.

Ona je na pres-konferenciji u Zvorniku kazala da je to pitanje i dalje veoma komplikovano, jer predstavnicima RS-a "niko ne garantira sigurnost, što je uvjet da mogu da nastave sa nesmetanim radom".

Nakon što se osigura bezbjednost, ona navodi da treba da se usvoji izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju u onom obliku u kojem je usvojena privremena odluka Vijeća ministara BiH, čime bi se, kaže, trajno riješio ovaj problem u skladu sa ustavnim uređenjem".

Potrebno je, kaže, hitno usvajanje i zakona o prebivalištu, boravištu, te između ostalog, i rješavanje pitanja vojne imovine koje je, kako je navela, neodvojivo od državne imovine.

Savić je dodala i da SNSD smatra da se "nadležne institucije trebaju pozabaviti" posljednjim izjavama koordinatora Koalicije "1. mart" Emira Suljagića, "koje predstavljaju govor mržnje".

"Poređenje Vlade RS sa Vermahtom, te tvrdnje da je RS okupirani dio BiH predstavljaju govor mržnje koji je uperen protiv Republike, svih njenih građana i ustavnog uređenja", tvrdi ona i dodaje da SNSD podržava "opredijeljenost Vlade RS da podizanjem tužbe protiv ove koalicije da jasan odgovor da su ovakvi i slični napadi na RS potpuno nedopustivi".

Smatra i da je „čudno što se većina opozicionih partija u RS nije oglasila povodom ovih izjava Suljagića, s obzirom da je riječ o napadima na RS i sve njene institucije i građane“.