BiH
0

Savez za promjene poziva Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o policiji

FENA
Foto: Srna.rs
Foto: Srna.rs
Savez za promjene pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona i policiji i unutrašnjim poslovima jer će, kako je saopćeno, u suprotnom preuzeti glavnu odgovornost "za uništenje MUP-a Republike Srpske i izdaju nacionalnih interesa Srba".

"Nedopustivo je da predsjednik Republike Srpske pravi tajne dogovore sa koalicijom Domovina, što je potvrdio šef kluba te koalicije u Narodnoj skupštini RS Mihnet Okić, čiji su izvođači članovi skupštinskih komisija Nedeljko Čubrilović, Dušica Savić, Nada Tešanović i samoproglašeni patriota Nenad Stevandić, a kojima se reformiše MUP Republike Srpske na način na kakav to nije pošlo za rukom ni Pediju Ešdaunu“! navodi se u saopćenju Saveza za promjene.

Prihvatanje amandmana kojima se utvrđuje struktura zaposlenih u MUP RS-a, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, najveći je, tvrde u Savezu, udarac na MUP RS od njegovog osnivanja.

"Sve što je postignuto zaštitom policije i MUP-a u reformi policije i pod teškim pritiskom Pedija Ešdauna sada je dovedeno u pitanje jer će u mnogim policijskim stanicama Srbi postati manjina. Nakon ovog, možemo očekivati dalje reforme policije, javne uprave, lokalne samouprave i gubljenje nadležnosti Srpske", kaže se u saopćenju.

Navodi se kako neuspjeli pokušaj pravdanja ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača predstavlja krajnje licemjerje.

"Neodgovorna je i infantilna njegova tvrdnja da se neće primjenjivati Zakon i da se Zakonom o radu i sistematizacijom radnih mjesta u MUP-u može izbjeći zapošljavanje po popisu iz 1991. godine. Umjesto branjenja neodbranjivog, zbog nacionalne izdaje, ministar treba da podnese ostavku", kaže se na kraju saopćenja Saveza za promjene.