BiH
5

Savez za promjene: Neće biti prenosa nadležnosti, niti slabljenja RS-a

Piše: G. D.
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Na optužbe Saveza nezavisnih socijaldemokrata da potpisivanjem Sporazuma o koaliciji na nivou BiH, koji su potpisali SDA, DF i Savez za promjene, ove stranke slabe poziciju Republike Srpske, generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak rekao je danas u Banjoj Luci da neće doći do prenosa nadležnosti, niti slabljenja RS-a.

"Dobili smo informaciju da aktivisti SNSD-a pa Banjoj Luci pričaju da će Kasarna Kozara i Kasarna na Manjači biti uknjižene kao vlasništvo FBiH. Glupostima očigledno nema kraja. U potpisanom sporazumu koji je dostupan javnosti ne postoji nijedna rečenica koja ukazuje na prenose nadležnosti i na slabljenje Republike Srpske. Sporazum u samim svojim temeljima ima dejtonski mirovni sporazum", istakao je Crnadak.

SNSD, istakao je on, rezonuje ovako: kada su Željko Komšić i Bakir Izetbegović sa nama onda su oni dobri, a kada su sa opozicijom, onda su, kako je rekao Nebojša Radmanović, gori od crnog đavola.

"Sporazum nije kopiranje programskih sadržaja političkih partija koje su potpisale ovaj dokument. Nije bilo govora o formiranju novih ministarstava niti o prenosu bilo kakvih nadležnosti sa Republike Srpske na BiH. Prema Našim posljednjim saznanjima Dodik je zaista učinio sve da premjesti kancelariju srpskog člana Predsjedništva iz Palate predsjednika RS", rekao je Crnadak.

Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je Dodik prije samo sedam dana imao sastanak sa SDA, poslije čega je rekao da su Politički programi SNSD-a i SDA veoma slični, a sada govori drugačije.

"Da li je iko vidio papir koji su potpisali HDZ i SNSD? Sporazum koji smo mi potpisali sa SDA i DF-om je javni dokument i svako može da ga vidi. Da li u dokumentu koji je Dodik potpisao sa HDZ-om stoji i klauzula koja podrazumijeva treći entitet i dio RS koji treba njemu pripasti? To niko ne zna jer niko nije ni vidio taj sporazum", rekao je Čavić.

Svaka Dodikova prijetnja, dodao je on, zahtijeva adekvatan odgovor, ma koliko on bio predsjednik RS.

"Dodik je licemjeran političar, sjetite se da je svoju vladu 2006. godine formirao zahvaljujući glasovima SDA. Kasnije je, u toj istoj vladi, pet ministarskih mjesta dao upravo funkcionerima SDA? Postavlja se pitanje da li je SDA tada bila za RS, jer je bila uz Dodika, i da li je danas protiv nje, kada nije uz Milorada. Oni njemu odgovaraju samo kada glasaju za njega", smatra Čavić.