Iako je Radončić pesimista
0

FOTO / Savez za bolju budućnost dao podršku Kukiću

SRNA
Savez za bolju budućnost (SBB) dao je danas podršku kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministra Slavi Kukiću da formira parlamentarnu većinu i sastavi Vijeće ministara BiH.

Kukić je nakon sastanka sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem izrazio nadu da će takvu podršku dobiti i kod drugih stranaka sa kojim bude razgovarao do srijede, te da će uspjeti da napravi neku vrstu koncentracione vlade koja će uspjeti da koncentriše svu političku i društvenu energiju oko najbitniji pitanja razvoja BiH.

Kukić je u izjavi novinarima napomenuo da je razgovarao sa strankama platforme i da će još razgovorati sa predsjednikom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem, a da sutra odlazi u Banju Luku gdje će razgovarati sa strankama iz Republike Srpske (RS).

Radončić je rekao novinarima da izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara neće biti blokiran u SBB-u, ali da će se Kukić ubrzo susresti "sa dva kineska zida - u liku SNSD-a i dva HDZ-a".
 "Mi želimo da ovaj eksperiment - da se prvo ponudi mandatar bez vladajuće koalicije - uspije i da BiH što prije dobije vladu", rekao je on. 
   
Upitan da li smatra da će Kukić uspješno okončati ovu namjeru, Radončić je zaključio da je za njega u pitanju "trošenje uspješnih ljudi". 
 "Nemoguće je da jedan intelektualac, ma koliko bio uspješan u tome, formira vladajuću koaliciju, a da to ne urade predsjednici izbornih pobjednika. Prema tome, uz najbolje želje prema Kukiću, ja ostajem veliki pesimista jer ne mislim da jedan čovjek može riješiti međunacionalne tenzije koje su napravljene", zaključio je Radončić.