BiH
0

Savez udruženja penzionera: Primaran zadatak borba za usklađivanje penzija s rastom plaća u FBiH

FENA
Povodom Dana penzionera koji se danas obilježava u Federaciji BiH, Savez udruženja penzionera u FBiH konstatira da su zabilježeni rezultati kad je u pitanju povećanje penzija, ali da i dalje kao primaran zadatak ostaje zalaganje za povećanje, odnosno usklađivanje penzija s porastom plaća u FBiH.

Iz Saveza navode da je analizirajući usklađivanje penzija od 1. septembra 2003. do 1. oktobra ove godine uočljivo povećanje od koeficijenta jedan do 1,52 ,gdje se prosječna penzija kreće od 187,86 do 298 KM. Ova povećanja izraženija su, kako navode, u 2006. i 2007. i kreću se od deset do 12 posto godišnje za razliku od 2004. i 2005. kad su iznosila oko četiri posto godišnje.

"Međutim, 2006. i 2007. godina karakteristične su po povećanjima cijena proizvoda i usluga. U 2006. zbog uvođenja PDV-a, a u ovoj godini zbog velike suše. Nama ostaje kao primaran zadatak da se i dalje borimo za povećanje, odnosno usklađivanje penzije s rastom plaća u FBiH. Osim toga moramo se više zalagati u općinama i kantonima za veći obim prava iz socijalne zaštite kako bismo i po tim osnovama osigurali ljepši i bezbrižniji život našim penzionerima", ističu iz Saveza.

Federalni Savez udruženja penzionera navodi da u 2008. godini penzionere očekuju dva bitna događaja i to strategija razvoja penzionog sistema i donošenje zakona o PIO.

"To je šansa da se opredijelimo za najpovoljniji penzioni sistem u datim društvenim i političkim prilikama te da donesemo novi penzioni zakon koji će izvirati iz tog sistema i koji će biti očišćen od svih dosadašnjih devastacija i nepravilnosti. Borba za novi društveni i socijalni položaj penzionera bit će nastavljena do kraja godine i u narednoj godini implementacijom projekta 'Rješavanje neadekvatnog materijalnog položaja penzionera u BiH'", naglašavaju u povodu Dana penzionera.

Saveza udruženja penzionera u FBiH je, na skupštini održanoj 1997. godine, donio odluku da se 25. oktobar proglasi za Dan penzionera u FBiH. Toga dana održani su masovni protesti penzionera u svim većim gradovima, a procjenjuje se da je u njima sudjelovalo oko 100.000 penzionera.