BiH
0

Savez udruženja izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH podržava kampanju održivog povratka

FENA
Na proširenoj sjednici Predsjedništva Saveza udruženja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH donesena je Odluka da se zalažući se za potpuno provođenje Strategije za implementaciju Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH podrži kampanja održivom povratku u BiH.

Predsjedništvo Saveza je, smatrajući kako je neophodno da državne institucije najozbiljnije shvate da trebaju izdvajati neophodne iznose za njenu realizaciju, uputilo i zahtjev predsjedavajućem i svim članovima Parlamentarne skupštine BiH u kojem se apelira na usvajanje budžeta Vijeća ministara za 2008. godinu vodeći računa o potrebama ove najugroženije populacije stanovništva.

-Glasajući za predloženi budžet za 2008. godinu, u kojem je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH dalo svoj prijedlog za iznose potrebne u 2008. godini, bit ćemo uvjereni u izjavu koju svakodnevno slušamo po medijima, a koju izgovaraju lideri iz političkih stranaka iz koje ste izabrani:"Bez povratka izbjeglica u svoje prijeratne domove nema ni opstanka BiH", stoji u zahtjevu Saveza.

U saopćenju Saveza se navodi kako i predstavnici međunarodnih organizacija i najvećih donatora u procesu povratka (EU, SIDA, SDC, USAID, Ambasada Holandije) očekuju da će konačno i institucije BiH shvatiti važnost procesa povratka i izdvojiti ozbiljnije iznose za ovaj proces u narednoj godini.

Dosadašnjih milion ili nešto više konvertibilnih maraka, koliko se prethodnih godina izdvajalo u budžetu Vijeća ministara za ove potrebe, bila je simbolika ali ne i novac izdvojen za rješavanje jednog integralnog dijela procesa povratka, smatra Savez.

Podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju da je podnijeto 40.000 zahtjeva nezbrinutih porodica (raseljenih osoba i izbjeglica za rekonstrukcijom njihovih stambenih jedinica), da je 2. 750 povratničkih domaćinstava bez električne energije, oko 7.000 osoba, odnosno 2. 550 raseljenih porodica u kolektivnim centrima te da su neosiguravanje veće zaposlenost povratnika, nemogućnost pristupa i neujednačena politika u pristupu pravima na rad i zapošljavanje, zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu i druga osnovna ljudska prava kao i neriješeno pitanje deminiranja ozbiljan propust u implementaciji Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma koji je predvidio formiranje komisije za izbjeglice BiH.

Nije realizirano ni formiranje imovinskog fonda, a proces povratka nije pratio koordiniran rad svih učesnika pa smo kao posljedicu dobili siromaštvo, beskućnike i bijedu koja je direktno pogođena ovim propustom, ističu u saopćenju.

Savez podsjeća da su prije izbora 2006. Platformu izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika BiH potpisale 23 političke partije i obećale da će je realizirati, saopćeno je iz Saveza.