BiH
7

Savez sindikata RS: Proteste organizuje Vlada RS svojim postupkom

Anadolija
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Protest radnika ne organizujemo mi nego Vlada Republike Srpske koja je odlučila da mimo volje radnika ide po hitnoj proceduri u donošenje zakona o radu koji umanjuje radnička prava, izjavila je danas Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Ona je navela da je "novogodišnji poklon" Vlade RS jedini motiv i uzrok radničkih protesta koji će se održati uoči sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o novom zakonu o radu.

Na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare Ranka Mišić je kazala da je povod za konferenciju odluka predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović da se zakon o radu po hitnom postupku uputi u parlament RS do 30. decembra.

Ranka Mišić istakla je da je činjenica da su maske pale, da je MMF s proljeća napisao dva skoro ista zakona o radu, te da je Vlada RS usvojila ovaj zakon i prije razgovora sa Savezom sindikata RS.

"Sindikat je razgovarao ili bio na konsultacijama sa Vladom RS, a cilj je bio da se dobije pristanak da se donese zakon o radu koji smanjuje radnička prava", kazala je ona i dodala da se drama u vezi pregovora o zakonu o radu koja se vodila u proteklih mjesec dana svodila na ubjeđivanje sindikata da prihvate dio odgovornosti za donošenje ovakvog zakonskog rješenja.

"Nismo podlegli pritisku i dali saglasnost", kazala je Mišić.

Prema njenim riječima ovakvim potezom i zakonskim rješenjem koje je napisao MMF Vlada RS izašla iz tripartitnog socijalnog dijaloga i time otvorila put da se formira ekonomsko socijalni savjet BIH.

Mišićeva je postavila i pitanje Vladi RS o tome šta će biti sljedeći ustupak MMF-u kada je ovim pokoren najvredniji resurs koji ima RS.

Savez sindikata RS danas je uputio poziv predsjedniku RS i predsjednici Vlade RS u kojem su naveli da "odgovornost za proteste, loš zakon i porobljavanje radnika leži na onima koji će ga usvojiti, a to je parlament RS".