BiH
0

Savez RVI sa stopostotnim invaliditetom traži smjenu ministra Crnkića

FENA
Nezadovoljni odnosom federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića spram njihovih potreba i zahtjeva članovi Saveza ratnih vojnih invalida sa stopostotnim vojnim invaliditetom zatražit će smjenu ovog federalnog dužnosnika.

Ovo je zaključak prve redovne Skupštine spomenute asocijacije održane danas u Sarajevu.

Kako je saopćio predsjednik Skupštine Saveza Fahrudin Kantić, o pokretanju inicijative za smjenu ministra Crnkića bit će informirani federalni premijer Nedžad Branković i Parlament Federacije BiH.

Članovi Saveza RVI sa stopostotnim invaliditetom nezadovoljni su "Crnkićevim pristankom na smanjenje koeficijenta za isplatu invalidnina", te zahtijevaju hitno vraćanje ovog koeficijenta s trenutnih 0,94 na 1.

Istovremeno, zatraženo je da se osnovica za isplatu prinadležnosti ovoj kategoriji boračke populacije uskladi s rastom troškova života, odnosno prosječnom plaćom u FBiH, uz napomenu kako se isplate prinadležnosti još vrše u skladu s prosjekom plaće iz 2002. godine.

Skupština SRVI sa stopostotnim invaliditetom zatražila je, također, da se urgentno pristupi izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih porodica, te da se ishodi zakonsko rješenje prema kojem bi članovi porodice RVI zadržali pravo na nasljeđivanje prinadležnosti i poslije njegove smrti.

Kako je rečeno, o svim spomenutim zahtjevima bit će upoznata Vlada Federacije BiH, te će se, ukoliko izostane razumijevanje za njihovo rješavanje, pristupiti organiziranju mirnih protestnih skupova (najvjerovatnije u septembru) pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu.

Stoga je Skupština spomenute asocijacije imenovala Organizacioni odbor za mirne proteste koji će, ukoliko bude potrebno, donijeti odluku o zakazivanju protestnih okupljanja.

Sudionici skupa razmatrali su i brojna druga pitanja koja se tiču njihovog statusa, posebno stambenog zbrinjavanja njihovih kolega - stopostotnih invalida koji još nisu riješili stambeno pitanje.

Savez RVI sa stopostotnim vojnim invaliditetom osnovan je u junu 2006. godine izdvajanjem iz Saveza RVIBiH i broji 423 člana s područja Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.