BiH
5

Savez penzionera FBiH traži smjenu zamjenika direktora Federalnog zavoda PIO

FENA
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH traži neopozivu smjenu zamjenika direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (FZ PIO/MIO) Ivana Rogića, navodeći da se on "samovoljno ponaša u odnosu na Ministarstvo rada i socijalne politike i Upravni odbor te ne dozvoljava isplatu prispjelih računa banjskog liječenja i rehabilitacije".

"Ivan Rogić izjavio je na 18. sjednici Upravnog odbora FZ PIO/MIO 27. septembra ove godine u Mostaru da, kao zamjenik direktora, neće potpisati račune za banjsko liječenje i rehabilitaciju penzionera bez obzira kakvu će odluku donijeti Upravni odbor FZ, pozitivnu ili negativnu po Savez penzionera", navode iz Saveza.

U saopćenju za javnost podsjećaju da su banjsko liječenje i rehabilitacija penzionera odobreni u Financijskom planu FZ PIO/MIO za ovu godinu te nije postojao opravdan razlog za neplaćanje prispjelih računa za banjsko liječenje i rehabilitaciju.

"Također, Ivan Rogić neće da izvrši akt Ministarstva za rad i socijalnu politiku od 11.10. ove godine kojim je navedeno da isplate računa za banjsko liječenje i rehabilitaciju penzionera nisu sporne te se mogu realizirati", navodi Savez udruženja penzionera FBiH.

Preciziraju da su neopozivu smjenu zamjenika direktora Federalnog zavoda PIO/MIO Mostar Ivana Rogića zatražili svi predsjednici kantonalnih saveza i Izvršni odbor u cjelini, na sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH koja je održana 20. oktobra.