BiH
0

Savez logoraša u BiH osuđuje potpisivanje protokola o saradnji tužilštava BiH i Srbije

FENA
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije "osuđuje još jedan u nizu perfidnih pokušaja (ovaj put, nažalost uspješnih ) Srbije da spriječi, odnosno ograniči pravosudne institucije BiH da procesuiraju izvršioce najtežih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Naime, ova reakcija Saveza logoraša u BiH uslijedila je nakon današnjeg potpisivanja "Protokola o saradnji ti progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida" između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva za ratne zločine Srbije, koji, između ostalog predviđa ustupanje predmeta na polju ratnih zločina počinjenih na teritoriji BiH onoj državi u kojoj osumnjičeni ima prebivalište.

Savez logoraša u BiH smatra da je namjera Srbije da ujedno stvori pravne okvire koji će joj omogućiti da na sebe preuzme "pravično" procesuiranje počinilaca najokrutnijh zločina na teritoriji BiH, koji će, nakon toga vjerovatno biti oslobođeni, ukoliko se kojim slučajem uopće i pokrenu sudski postupci.

Mišljenja su da tekst Protokola ostavlja i mogućnost da pravosudni organi jedne od potpisnica istog mogu pokrenuti i voditi postupak i u predmetima koje je okončala druga potpisnica protokola, što će neminovno dovesti do potpune pravne nesigurnosti na štetu časnih i poštenih građana, branitelja Bosne i Hercegovine ( kao stoje to do sada bio slučaj u nekoliko navrata ), koji će biti izloženi riziku da budu neosnovano i samovoljom Srbije hapšeni širom Evrope i svijeta.

Podsjećaju da je Srbija ucjenjivački nudila Bosni i Hercegovini skoro istovjetan tekst sporazuma tokom postupka protiv dr. Ejupa Ganića u zamjenu za ustupanje predmeta "Dobrovoljačka" Bosni i Hercegovini, te da je sud u Londonu, dijelom i na osnovu ovih pritisaka presudio kako je, po ko zna koji put, opet riječ o politički motiviranom procesu srbijanskog pravosuđa.

Naglašavaju da nisu ni protiv kakvog sporazuma koji će doprinijeti efikasnijem procesuiranju počinilaca ratnih zločina, pa tako ni sporazuma o saradnji između tužiteljstava BiH i Srbije, ali protiv ovakvog teksta sporazuma, koji ostavlja mnogo mogućnosti za zloupotrebe, svakako jesmo.

„Osuđujemo sve one koji su odgovorni za potpisivanje ovog sporazuma, čije će negativni posljedice vrlo brzo osjetiti građani Bosne i Hercegovine, a glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH Salihoviću zamjerka jer nije konsultirao one koji se jedni od najpozvanijih da iznesu svoje stavove kada je procesuiranje ratnih zločina u pitanju - žrtve tih ratnih zločina“, stoji u saopćenju Saveza logoraša u BiH.