BiH
2

Savez logoraša u BiH obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez logoraša u BiH obilježit će danas nizom aktivnosti Međunarodni dan podrške žrtvama torture (26. juni) i na taj način ukazati na iznimno težak položaj žrtava, bivših logoraša "koji 20 godina nakon završetka rata u BiH nisu zaštićeni niti jednim zakonom u BiH, uskraćena su im i svakodnevno se krše njihova osnovna ljudska prava".

Na Međunarodni dan podrške žrtvama torture Savez logoraša u BiH će simbolično, ispred zgrade Parlamenta BiH, predstaviti statuu žrtve torture - logoraša.

Ispred Katedrale Srca Isusova bit će postavljena izložba fotografija koje će nositi žrtve torture - logoraši, a prikazuju slike objekata logora, logoraša, mučenja, masovnih grobnica, te zločina nad logorašima od 1992. do 1995. Fotografije korištene na toj izložbi dio su dokaznih materijala korištenih pred MKSJ i sudovima u BiH.

Planirana je i press-konferencija na kojoj će učesnici govoriti o statusu žrtava torture u BiH i svijetu, te apelirati na domaću i međunarodnu javnost za rješavanje problema te kategorije.

Savez logoraša u BiH je i ove godine odlučio ovaj značajni datum posvetiti podizanju svijesti javnosti, institucija, političkih stranaka i medija na hitnost i neophodnost rješavanja pravnog statusa žrtava torture u BiH i konačnog usvajanja zakona o pravima žrtava torture u BiH - navode iz tog saveza.