BiH
12

Savez logoraša u BiH o krstu na Zlatištu: Korak unazad na putu ka trajnom miru i suživotu

Anadolija
Krst na Zlatištu (Foto: Klix.ba)
Krst na Zlatištu (Foto: Klix.ba)
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudio postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.

"Iako se radi o jako lošoj improvizaciji nečega što treba da predstavlja spomenik, smatramo da ovaj čin, ranije tempiran da se realizira upravo u septembru 2014. godine, ne predstavlja ništa do jeftini predizborni trik određenih struktura iz Republike Srpske i grubu provokaciju građana Sarajeva koji su, u ime i po nalogu istih tih struktura, Sarajevo držali pod opsadom punih 1.425 dana, te sistematski uništavali infrasturkturu i ubijali njegove građane", poručili su iz saveza logoraša u BiH.

Bivši logoraši okupljeni u Savez logoraša BiH postavljanje krsta na brdu iznad Sarajeva, sa kojeg je tokom opsade 1992.-1995. grad i građani gađani iz svih raspoloživih naoružanja, smatraju "još jednim korakom unazad na putu ka osiguranju trajnog mira, suživota i međusobnog uvažavanja, te nastojanja da osiguramo jednakost i jedankopravnost svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine".

"Očekujemo od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da ovaj i slične nasilne, neprimjerene, provokativne i  krajnje ispolitizirane postupke onih koji bi trebalo da predstavljaju nevladin sektor, ispitaju i adekvatno sankcionišu, a od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da nalogodavce ovog i sličnih predizbornih trikova i provokacija, koje su u suprotnosti sa izbornim zakonom, sankcionišu", poručuju iz Saveza logoraša u BiH.

Krst koji je u nedjelju ujutro osvanuo na Zlatištu iznad Sarajeva je napravljen od metalne šipke visine oko 10 metara sa oko četiri metra.

Početkom ove godine brojna udruženja žrtava proteklog rata u Sarajevu oštro su reagovala na najavu gradnje spomen-krsta od Saveza logoraša Republike Srpske, nazvavši taj potez najgrubljom provokacijom žrtava rata i najavivši da će spriječiti postavljanje takvog obilježja.

I u nedjelju je niz udruženja žrtava rata iz Sarajeva kao i nevaldinih organizacija i pojedinaca osudilo postavljanje krsta, prenosi Anadolu Agency.