BiH
2

Savez logoraša BiH: Tužbama bi mogli gurnuti entitete u bankrot

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Savez logoraša Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za medije sa koje su pozvali na podršku povodom donošenja Zakona o pravima žrtava torture u BiH, koji je ušao u proceduru Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Saveza logoraša BiH apeliraju na podršku zakonu koji bi, 18 godina od završetka rata, logoraše kao najveće žrtve torture i seksualnog zlostavljanja uveli u zakon. Time bi za njih bila utvrđena i posebna socijalna prava.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković kazao je da je u BiH bilo 657 logora. Vjeruje da će usvajanjem zakona biti utvrđen i tačan broj logoraša.

"Ono što bi možda bilo mnogo povoljnije za državu jeste zakon koji bi regulirao pitanje tužbi. Tužbe su nešto što će stvarno, ako ne ove godine, onda iduće godine opteretiti toliko entitetske budžete, da smo mi svjesni da će to voditi u bankrot budžeta", poručio je Mešković.

Fadila Memišević iz Društva za ugrožene narode BiH kazala je da je BiH “očigledno zemlja apsurda”.

“Bivši logoraši su najugroženija kategorija u našem društvu i zar nije apsurdno da su oni ostavljeni negdje na rubu društva, a da ih nema ni u kakvoj zakonskoj regulativi”, pojasnila je Memišević.

Prema njenim riječima, ukoliko zakon ne bude usvojen onda će to biti jedna "civilizacijska sramota" za bh. parlamentarce, ali i državu BiH.

Aleksandra Letić iz Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srpske (RS) Bijeljina istakla je danas da je prosto nemoguće da jedna država sa ovolikim brojem stradalih, traumatiziranih osoba, koje su prošle kroz procese torture, nije dala satisfakciju žrtvama ni poslije 18 godina.

“Mi zapravo ne bismo da zamolimo parlamentarce, ne bismo ni da zamolimo institucije, nego bi od njih izričito zahtijevali da konačno pokažu tu jednu vrstu političke zrelosti, institucionalne sposobnosti i da pokažu da li su oni zapravo ono kako se često u javnosti predstavljaju, a to je da predstavljaju svoj narod”, poručila je Letić.