BiH
0

Savez logoraša BiH traži smjenu ombudsmena Popovića

FENA
Savez logoraša BiH uputio je Komisiji za ljudska prava Parlamenta BiH 'otvoreno pismo' u kojem protestira protiv neustavnog i nezakonitog ponašanja jednog od ombudsmena BiH Vitomira Popovića koji je, kako je navedeno u pismu, sam i bez dogovora s druga dva ombudsmena, posjetio optuženike i osuđenike za ratne zločine koji štrajkaju glađu.

Savez logoraša je posjetu optuženicima koji, kako je navedeno, opstruiraju pravosuđe države BiH, okarakterizirao kao neprimjerenu i zlonamjernu.

U pismu stoji da se, na ovaj način, ombudsmen Popović otvoreno stavlja na stranu ratnih zločinaca, solidarizirajući se s njima i njihovim neopravdanim zahtjevima te sam čini otvorenu destrukciju prema pravosuđu i državi BiH.

Savez logoraša BiH na vanrednoj sjednici održanoj 25. januara je osudio destruktivno ponašanje ombudsmena Vitomira Popovića i energično zahtijeva od Parlamentarne skupštine BiH, kao za to nadležnog organa, da se izvrši smjenu ombudsmena Popovića zbog njegovih neustavnih, nezakonitih i destruktivnih postupaka.

Savezu logoraša BiH je, stoji u pismu, poznata biografija ombudsmena Vitomira Popovića koji je, između ostalog, bio potpredsjednik Karadžićeve vlade tokom agresije na BiH, koji je kao predsjednik općinskog suda u Banja Luci prvi počeo "čistke" i istjerivanja nesrpskih sudija i uposlenika.

Vitomir Popović bio je i član Kriznog štaba pod čijim vodstvom je vršen ratni zločin i genocid nad nesrpskim stanovništvom, navodi se u otvorenom pismu Saveza logoraša BiH.