BiH
0

Savez logoraša BiH izostavljen iz učešća u izradi prednacrta zakona o osnovama socijalne zaštite

FENA
Članovi Saveza logoraša Bosne i Hercegovine ogorčeni su saznanjem da Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH bez njihovog učešća radi na izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodica s djecom.

„Obaviješteni smo od nekih kantonalnih ministara da je izrađen prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodica s djecom. Mi za to nismo znali i iznenađeni smo što nadležno federalno ministarstvo nije od populacije koju predstavljamo zatražilo bilo kakvo mišljenje“, izjavio je danas za Fenu predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

Tahirović je podsjetio da je Savez logoraša BiH nedavno organizirao miting, najavio niz mjera radi rješavanja statusa ove populacije i razgovarao s nadležnim ministrima, ali da tada nije ni riječi bilo o tome da je u izradi ovaj zakon.

Iako je Savez duže insistirao na uključenju pri donošenju ovog zakona, vlasti su se oglušile.

„Već je formirana komisija i zakon je, prema informacijama koje smo dobili, pripremljen za parlamentarnu proceduru“, kazao je Tahirović.

Zbog svega, Savez izražava uvjerenje da će posredstvom svojih zastupnika u Zastupničkom domu PFBiH „srušiti“ sporni zakon, pa makar on bio i „dobar zakon“.

„Neka je i dobar, bez našeg znanja ne može ići“, upozorio je predsjednik Saveza logoraša BiH, dodajući da je siguran da nije riječ o „dobrom zakonu“, jer da jeste, onda bi Savez o tome bio obaviješten od onih koji su zakon izradili.

U Savezu logoraša BiH smatraju da "sva dosadašnja dešavanja ukazuju na to da Vlada FBiH u potpunosti ignorira ne samo Savez već i postojanje logora u BiH".

U dopisu upućenom danas nadležnim institucijama Evropske komisije, Uredu komisije za zaštitu žrtava torture - Ženeva, UN-u i Evropskoj uniji Savez logoraša BiH je zatražio obustavu bilo kakvih daljnjih razgovora s BiH do rješavanja pitanja ove populacije.

„Pokušat ćemo ukazati na činjenicu da ova vlast u BiH, entitetska i državna, želi proglasiti građanski rat u BiH. Tu stavljam u isti kontekst i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate, jer očito je da svi imaju isti cilj - da se kaže da je ovdje bio građanski rat“, kazao je Tahirović u izjavi za Fenu.