BiH
0

Savez antifašista i boraca BiH protiv Thompsonovog nastupa u Sarajevu

FENA
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. protestira zbog najave gostovanja hrvatskog pjevača Thompsona u Sarajevu 10. maja u okviru humanitarnog koncerta koji organizira Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo.

Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo organizira ovaj koncert povodom obilježavanja desete godišnjice od posjete pape Ivana Pavla Drugog Sarajevu.

Savez u saopćenju za javnost navodi kako je piznato da Thompson u svojim pjesmama govori jezikom mržnje i da veliča ustaške zločine koji su se desili nad drugim narodima u prošlosti, što je i demokratska javnost u Hrvatskoj već davno osudila.

-Najbolji dokaz za ovo je osuda i zabrana njegovih pjesama i od Hrvatske biskupske konferencije za vrijeme Papine posjete Hrvatskoj 2004. godine, ističu u Savezu antifašista i boraca NOR-a u BiH.

Oni pozivaju nadležne organe da zabrane Thompsonov nastup na ovom koncertu, kao svoj doprinos suzbijanju sijanja etničke, religijske i nacionalne mržnje na ovim prostorima, a sve građane BiH da se pridruže bojkotu njegovog gostovanja.