BiH
2

Savanović: Nije "tajni" već javni dokument, Prvi mart može samo da ugrozi BiH

FENA
Direktor Političke akademije Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandar Savanović izjavio je da se ne radi ni o kakvom "tajnom" dokumentu na temu aktivnosti koje vodi Građanska koalicija Prvi mart, jer se dokument nalazi na internet stranici Političke akademije SDS-a odakle ga je Prvi mart i preuzeo.

Navodi da je to skraćena verzija analize koju je Politička akademija SDS uradila na temu aktivnosti koje vodi ta koalicija.

"Reakcija Prvog marta, koja je uslijedila, je tipičan primjer površnog čitanja i diletanizma, s obzirom da dotični tekst upravo kritikuje pokušaj osporavanja prava na prijavu prebivališta (i čak eksplicitno navodi članove Ustava i Zakona zbog kojih to nije moguće), a koji su zagovarale neke druge političke opcije u RS", rekao je Savanović za Fenu.

Osnovna ideja koja se u analizi predlaže može se sažeti u dvije teze.

"Prvo, aktivnosti Prvog marta su nelegitimne zato što, koristeći nedostatke zakonske regulative u BiH, pokušavaju da izvrdaju demokratski proces. Mi, naime, demokratski proces shvatamo kao proces u kome građani sami biraju svoje predstavnike, dok Prvi mart zagovara koncept po kome predstavnike građana jednog područja bira neko drugi (ko je u ovom slučaju hiljadama kilometara daleko)", rekao je Savanović.

Kao drugo, naveo je da odgovor koji predlaže Politička akademija SDS-a jeste da se, na pokušaj uzurpacije demokratskog procesa odgovori, ne sa "nožem" i "bodljikavom žicom", kako to stoji u saopćenju Prvog marta, već sa još više demokratije - time što se apeluje na građane RS koji stvarno žive na teritoriji RS, da u što većem broju izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike.

"I time spriječe da im predstavnike izaberu ljudi koji ne žive u RS", naveo je Savanović.

Direktor Političke akademije SDS-a dodaje da su "ekstremna" rješenja o kojima se u dokumentu govori navedena "kao ilustracija opasnosti do koje politički avanturizam Prvog marta može gurnuti BiH".

"Naime, smatramo da Prvi mart uopšte nema mogućnost da ugrozi RS, već može samo da ugrozi BiH", naveo je Savanović.

Što se tiče poziva na reakciju MUP-a RS i OHR-a, vjeruje da te institucije imaju "neuporedivo kompetentnije kadrove za interpretaciju nekog teksta nego što je to slučaj s Prvim martom“.

Građanska koalicija Prvi mart prethodno je saopćila da je došla u posjed internog dokumenta SDS-a, koji je nastao u Političkoj akademiji te stranke i u kojem se iznose prijedlozi koji za cilj imaju osujećivanje Aneksa 7, spriječavanje zakonite prijave prebivališta i eliminacije Prvog marta, uključujući i "ekstremna rješenja“.

Kako je saopćeno iz Koalicije, studija čiji je autor Aleksandar Savanović, direktor Političke akademije SDS-a, kroz analiziranje aktivnosti Koalicije Prvi mart, reakcija političkih predstavnika i predstavnika vlasti iz entiteta RS-a, nastoji ponuditi "moguće alternative“ koje će dovesti do potencijalnih rješenja za "eliminisanje“ Prvog marta.