BiH
0

Saudijci spremni finansirati održivi povratak u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Saudijski fond za razvoj spreman je finansirati projekte koji bi omogućili povratak i održivi povratak u Bosnu i Hercegovinu, rečeno je tokom jučerašnjeg sastanka ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića s predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj Mohammadom S. Al-Arifijem i Mohammadom S. Al Dalilanom.

"Saudijski fond raspolaže budžetom od oko 30 miliona američkih dolara, koje je spreman uložiti u projekte povratka u BiH“, kazao je Al-Arifi i dodao kako od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice očekuju konkretne projekte, od obnove povratničkih kuća i infrastrukture do projekata održivog povratka.

Ministar Halilović je predstavnike Saudijskog fonda upoznao o svim aspektima provedbe Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma te kazao kako su tom ministarstvu lokalne povratničke zajednice dostavile desetine projekata koji se odnose na obnovu infrastrukture i održivog povratka.

"Spremni smo Saudijskom fondu prezentirati te projekte kako bismo, uz ulaganja u povratak iz domaćih izvora, ubrzali ovaj proces i bili bliže njegovom dovršenju u narednih pet godina“, kazao je ministar Halilović, saopćeno je iz njegovog kabineta.