BiH
0

Saudijci odobrili 18 miliona dolara bh. povratnicima

SRNA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Ambasador Saudijske Arabije u BiH Eid al Takafi upoznao je ministra za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH Adila Osmanovića o odobrenim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 18 miliona dolara, koja bi trebalo da se utroše za povratak izbjeglih i raseljenih u BiH.

On je dodao da, nakon zaključenja i potpisivanja ugovora o ovom kreditu, postoji prostor i dobra volja da se odobre i dodatna sredstva.

Osmanović je danas Al Takafiju predstavio aktivnosti Ministarstva na povratku izbjeglih i raseljenih lica i upoznao ga o programu ekonomskog jačanja i održivosti povratka u periodu 2012-2014. godina, saopšteno je iz federalne Vlade.

"Intencija ovog programa je ubrzanje dvosmjernog povratka u BiH kroz rekonstrukciju stambenih objekata, samozapošljavanje u oblasti poljoprivrede, te zapošljavanje kroz ulazak velikih kompanija u povratnička područja. Za svaki od njih obezbijeđena su određena sredstva kroz grantove, sufinansiranje i kreditiranje", rekao je Osmanović.

On je pozvao ambasadora da učestvuje na regionalnoj donatorskoj konferenciji, koja će biti održana 24. aprila u Sarajevu, a čiji je cilj da na regionalnom nivou ubrza proces povratka izbjeglih i raseljenih.