Sindikat osnovog obrazovanja BiH
4

Šatorović: Vlasti se oglušuju na pitanje kolektivnih ugovora

FENA
Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH Selvedin Šatorović kaže da sindikati obrazovanja konstantno traže od predstavnika vlasti da se razgovara o kolektivnim ugovorima, te nude anekse na kolektivne ugovore čime bi se onemogućilo daljnje utuživanje i dubioza kantona.

"Međutim, predstavnici vlasti su se oglušili na te stvari. Pozivamo vlade svih kantona da pristupe iskrenom socijalnom dijalogu s predstavnicima sindikata. Spremni smo pristupiti potpisivanju aneksa, izmjena ili dopuna kolektivnih ugovora koji će onemogućiti dalju dubiozu kantona", kazao je Šatorović.

Pozitivan primjer je, kaže on, u USK-u gdje su "parafirali aneks na kolektivni ugovor koji bi trebalo da zaustavi utuživanje za 2013. godinu i pristupiti rješavanju duga koji iznosi oko 65 miliona KM“.

"Voljeli bismo kad bi tim primjerom krenula i Vlada u ZDK-u i Vlada Sarajevskog kantona jer je to put kojim se ovom problemu može iznaći rješenje. Svako jednostrano rješenje dovodi do kontraefekta u kojem će se dogoditi nova utuženja, nove tužbe", kazao je.

Najveći broj sudskih presuda po osnovu kolektivnih ugovora je u Unsko-sanskom kantonu oko 65 miliona KM, te u Zeničko- dobojskom oko 60 miliona KM. Najgrublje stavke iz kršenja kolektivnih ugovora su plaće i naknade koje se isplaćuju u iznosu tek malo višem od 50 posto stvarne vrijednosti.

"Kolektivni ugovor se u potpunosti ne poštuje niti u jednom kantonu. Plata koju garantira kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja na nivou FBiH isplaćuje se u obimu malo većem od 50 posto stvarne vrijednosti.

Razumijemo da možda budžeti to ne mogu ispoštovati, ali isto tako ne razumijemo da neko ne želi pozvati sindikat za pregovarački sto i dogovoriti koje su to realne plate koje se u ovom trenutku mogu isplatiti uz podršku i dotaciju s nivoa FBiH. Ako kantonalni budžeti nisu u mogućnosti finansirati oblast obrazovanja neka skupštine tih kantona donesu odluku da se oblast obrazovanja prebaci na nivo FBiH gdje imaju mnogo bolje uvjete za takve stvari", kazao je Šatorović.

Na prijedlog Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH u novembru ove godine u Budimpešti je na regionalnoj konferenciji Evropskog sindikalnog odbora za obrazovanje (ETUCE), usvojena Rezolucija za poboljšanje uvjeta obrazovanja u BiH koja bi trebalo da utječe na jačanje zakonske legislative u oblasti obrazovanja u BiH i njenu harmonizaciju s evropskim standardima u oblasti obrazovanja.

Taj dokument trebalo bi da rezultira ujednačavanjem prava učenika i nastavnika na nivou cijele FBiH, a nakon toga i na državnom nivou, a jedna od glavnih stavki je i poštivanje sudskih presuda po osnovu kolektivnih ugovora.