Spašavanje Hutovog blata
0

Sastanak WWF-a Mostar sa Elektroprivredom RS-a

Sarajevo-x.com
Danas će u Hutovom blatu, jedinstvenoj submediteranskoj močvari u Evropi, biti održan sastanak projektnog tima WWF-a na čelu sa Zoranom Mateljakom i Elektroprivredom Republike Srpske. Sastanku će također biti prisutni i Federalno Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije, Agencije za vodna područja Neretve i Trebišnjice, HZHB i Svjetska banka.

Cilj sastanka je postići okvirnu saglasnost najvažnijih korisnika voda u slivovima Neretve i Trebišnjice u vezi s rješenjima koja bi zaustavila propadanje močvara Hutovog blata i delte Neretve.

“Veoma nam je važno da pronađemo i rješenja koja bi zaštitila biološku raznolikost u Parku prirode Hutovo blato. Recimo, u parku prirode prema posljednjim istraživanjima zabilježeno je 163 vrste ptica iz 39 porodica. A tu su i biljke, ribe, i mnogi drugi organizmi”, rekao je Zoran Mateljak.

Uzevši u obzir da vode u Hutovo blato dolaze iz pravca Bregave i Trebišnjice koje uzvodno koristi Elektroprivreda Republike Srpske za proizvodnju električne energije, fokus razgovora bit će na pronalaženju riješenja za racionalno upravljanje kojim se može osigurati voda Hutovom blatu.

Na prvom sastanku projektnog tima WWF-a i Elektroprivrede RS održanom 26. maja na istom mjestu razmatrana su rješenja poput imitiranja prirodnih tokova tj. dovođenje vode do ključnih površina koristeći prirodne podzemne veze između krških polja s Hutovim blatom, i dovođenje vode do ključnih površina novim tehničkim zahvatima.