BiH
0

Sastanak u Vladi FBiH: Saradnjom do jednakih kriterija i prava

FENA
Sastanak premijera Federacije BiH dr. Nedžada Brankovića i federalnih ministara Vjekoslava Bevande, Perice Jelečevića, Desnice Radivojevića i Damira Ljubića, te direktora Uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tirka sa kantonalnim premijerima u FBiH održan je danas u Sarajevu.

Razgovaralo se o kontroli cijena, robnim rezervama, socijalnim programima i radu Federalnog zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U raspravi o kontroli cijena postignuta je saglasnost oko podjele nadležnosti, te naznačeni elementi za izradu novog Zakona o kontroli cijena koji će pripremiti Federalno ministarstvo trgovine.

Nakon rasprave o stanju federalnih i kantonalnih robnih rezervi zaključeno je da se zadrži njena sadašnja struktura.

Bit će aktivirano savjetodavno tijelo koje će na nivou FBiH pratiti stanje, bilansirati potrebe i na vrijeme predlagati interventne nabavke određenih proizvoda.

Nova zakonska rješenja za ovu oblast pripremit će nadležno Federalno ministarstvo trgovine.

Zbog različitih materijalnih mogućnosti kantona za pomaganje najugroženijim kategorijama građana, na nivou Federacije će biti sačinjen plan za izradu kriterija po kojima će se, pored zakonom ostvarenih socijalnih prava, jedinstveno utvrditi prava na dodatnu pomoć najsiromašnijim.

Kontrola u tri kantonalne službe za zapošljavanje potvrdila je nesređeno i veoma loše stanje u ovoj oblasti.

Nakon akcije kontrole rada nacrno u Zavodu PIO /MIO zvanično je prijavljeno 60.000 novih radnika.

Sa evidencije nezaposlenih u Zavodu i kantolnim službama za zapošljavanje FBiH je, međutim, sa evidencije nezaposlenih skinuto samo 25.000 osoba.

To najbolje ilustruje neažurnost ovih institucija.

Nastavit će se kontrole njihovog rada s ciljem brisanja sa evidencije nezaposlenih osoba koje zloupotrebljavaju namjenska sredstva za pomoć u zapošljavanju, saopćeno je.