EUFOR
0

Sastanak u Butmiru ključni trenutak za sporazum

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
EUFOR je saopštio, uoči sutrašnjeg sastanka u Butmiru predstavnika EU i SAD sa političarima iz BiH, da je ovo ključni trenutak za političke lidere BiH da postignu sporazum koji će ovu zemlju usmjeriti ka članstvu u NATO-u i EU. Sutrašnjim sastankom kopredsjedavaće ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, u ime zemlje predsjedavajućeg EU, i zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg, a sastanku će prisustvovati i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

EUFOR ističe da sutrašnji razgovori predstavljaju nastavak važnog procesa započetog na sastanku 9. oktobra, na istoj lokaciji.

U okviru priprema za sutrašnji sastanak, zajednički tim eksperata EU i SAD prošle sedmice se sastao sa liderima stranaka, predstavnicima civilnog društva i parlamentarnim komisijama.

Na prvom sastanku u Butmiru 9. oktobra Ren, Bilt i Štajnberg predstavili su liderima političkih partija principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlantskim integracijama, ali učesnicima sastanka nisu ponudili nikakav dokument.

Liderima političkih partija u BiH ostavljen je rok do 20. oktobra da razmotre prijedloge zvaničnika EU i SAD.

Na prvom sastanku u Butmiru učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović, lider SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.