BiH
0

Sastanak tima za izradu programa borbe protiv ovisnosti

FENA
U Tuzli je jučer održan drugi sastanak Koordinacijskog tima za izradu Programa borbe protiv ovisnosti u Tuzlanskom kantonu.

Koordinacijski tim osnovan je odlukom Kantonalne vlade u srpnju ove godine, a sačinjavaju ga kantonalni ministri koji su resorno vezani za borbu protiv bolesti ovisnosti. Njihov je zadatak da imenuju stručne timove po resornim oblastima, kao što su unutarnji poslovi, socijalna politika pravosuđe, obrazovanje, nauka, kultura i sport i zdravstvo.

Na osnovi strateških ciljeva koje izrade stručni timovi Koordinacijski tim izradit će nacrt cjelovitog programa borbe protiv ovisnosti te provesti javnu raspravu o dokumentu i utvrditi konačan prijedlog programa borbe protiv ovisnosti.

Program borbe protiv ovisnosti razmatrat će nakon provedene javne rasprave Kantonalna vlada i zatim poduzeti dalje aktivnosti prema usvojenom programu.

Na jučerašnjem sastanku usvojen je Poslovnik o radu Koordinacijskoga tima, za predsjedavajućeg toga tijela izabran je Faruk Vikalo, ministar za rad i socijalnu politiku. Izabrani su također i stručni timovi iz pet resornih oblasti te predsjednici tih timova.

Stručni timovi predložit će u roku od mjesec dana svako iz svojke oblasti Koordinacijskome timu strateške ciljeve koji će se objediniti u konačan tekst Programa borbe protiv ovisnosti.

Borba protiv bolesti ovisnosti kontinuiran je proces i od stručnjaka koji se njome bave traži posebnu pozornost i pojačan trud da s jedne strane valoriziraju svoj rad i prezentiraju ga široj javnosti, a s druge strane da posebnim aktivnostima skrenu pozornost javnosti na ovaj iznimno važan javnozdravstveni problem.

Krajnji je cilj ovoga značajnog projekta mobiliziranje i ujedinjenje svih u prevenciji i borbi protiv ovisnosti, i to odgajatelja, liječnika, policije, socijalne zaštite, pravosuđa, roditelja, udruženja i drugih čimbenika u ovom procesu, uz materijalnu podrsku Vlade Tuzlanskoga kantona.