BiH
0

Sastanak Radončić-Čović: Implementirati vlast na svim nivoima

FENA
Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH) bio je danas u Sarajevu domaćin delegaciji Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), a razgovaralo se o više tema u kontekstu pripreme sastanka šest predsjednika stranaka 20. novembra u Mostaru.

Predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić je u izjavi medijima istakao da je sastanak bio vrlo uspješan i konstruktivan.

"Dvije političke stranke od početka osnivanja SBB BiH imaju vrlo iskren, principijelan dijalog gdje ne moramo uvijek da se složimo, ali smo uvjereni da sa našim idejama i konceptom radimo u najboljem interesu BiH“, kazao je Radončić.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je izrazio zadovoljstvo što su dvije delegacije imale priliku razgovarati o svemu što opterećuje odnose u BiH, a u kontekstu pripreme sastanka "šestorke“ u Mostaru, te ujedno da osnaže kvalitetan odnos između dviju stranaka.

Spomenuto je i ono što je potrebno uraditi vezano za Mapu puta, a jedna od tema sastanka „šestorke“ bit će vjerovatno i presuda „Sejdić- Finci“.

„Mislim da ćemo ponuditi vrlo jasan režim aktivnosti koji trebamo napraviti i oko izbora članova Predsjedništva i Doma naroda. U vezi Doma naroda mislim da smo blizu dogovora koji možemo napraviti, a drugu temu da ostavimo bar na načelima, koja bi trebala biti vodilja kako to uraditi u što kraćem periodu“, izjavio je Čović.

Također izuzetno važna tema, kako je dodao, jeste i rekonstrukcija Vlade Federacije BiH u nastojanju da ovaj entitet prevaziđe blokade i počne tražiti rješenja za tešku ekonomsku i socijalnu situaciju. Tu su i neki drugi problemi, te sporazumi koji su potpisivani između drugih stranaka.

„Konkretno dali smo načelnu podršku tom sporazumu tako da mislim da on neće biti posebna tema na razgovorima u Mostaru jer apsolutno potpora za takav sporazum postoji, pitanje je kako to implementirati u cjelini jer ima puno tema i trebat će vrijeme i uključenost mnogih naših ekspreta kako bi što prije riješili pravna, gospodarska i druga pitanja“, dodao je Čović.

Po njegovim riječima, delegacije dvije stranke danas su razmjenile i mišljenja o tome kako vide uređenje Mostra i iskazali potrebu da se i tu što prije nađe rješenje.

"Dogovorili smo i ono što trebamo raditi jednim drugim intenzitetom od onog što smo radili zadnjih godinu dana, a posebno kad je u pitanju pokretanja biznisa u BiH“, naglasio je Ćović.

Što se tiče kadrovskih promjena, prokomentirao je Čović, šest stranaka treba poslati jasnu poruku da idemo zajedno implementirati vlast na svim nivoima.